Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Το περπάτημα «αντίδοτο» στη νόσο Αλτσχάιμερ

Νέα Υόρκη: Το περπάτημα, τουλάχιστον εννέα χιλιόμετρα την εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης κατά της άνοιας, υποστηρίζουν Αμερικανοι επιστήμονες που δημοσίευσαν σχετική εργασία στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Πιτσιμπουργκ συγκρότησαν δείγμα 300 εθελοντών που αρχικά δεν έπασχαν από άνοια και κατέγραψαν πόσο περπατούσαν κάθε εβδομάδα.

Εννέα χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες τούς υπέβαλαν και σε μαγνητική τομογραφία για την ογκομετρική εξέταση του εγκεφάλου. Ύστερα από τέσσερα επιπλέον χρόνια, δοκίμασαν να δουν αν κάποιος από τους εθελοντές παρουσίαζε γνωστική εξασθένηση ή άνοια.

Τελικά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που περπατούσαν τουλάχιστον εννέα χιλιόμετρα την εβδομάδα, εμφάνιζαν μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου λόγω ηλικίας σε σχέση με εκείνους που περπατούσαν λιγότερο. Αρα μείωναν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης.

«Το μέγεθος του εγκεφάλου συρρικνούται αργά στην ενήλικη ζωή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μνήμης. Τα αποτελέσματά μας πρέπει να ενθαρρύνουν τους ενήλικες, σε προχωρημένη ηλικία να στρέφονται στη σωματική άσκηση ως μία υποσχόμενη προσέγγιση για την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ Κερκ Έρικσον.

«Τα αποτελέσματά μας ευθυγραμμίζονται με τα στοιχεία που δείχνουν ότι η αερόβια δραστηριότητα μειώνει ένα πλήθος από εγκεφαλικές ακολουθίες, που θα μπορούσαν πιθανόν να αυξήσουν την ποσότητα της φαιάς ουσίας», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Επιβάλλεται ωστόσο να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες για τη σχέση της σωματικής άσκησης με την άνοια, αλλά καθώς δεν υπάρχει επιτυχημένη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το περπάτημα μπορεί να είναι μια εναλλακτική που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει προληπτικά.

«Αν η τακτική άσκηση στη μέση ηλικία μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική υγεία και τη μνήμη στη μετέπειτα ζωή, αυτός θα ήταν ένας ακόμη λόγος για να γίνει κανόνας για τη δημόσια υγεία η τακτική άσκηση στους ανθρώπους κάθε ηλικίας», είπε ο Δρ Ερικσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: