Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Ερευνα
Σπανάκι για ...ατσάλινα μπράτσα


Στοκχόλμη

 Τελικά ο Ποπάι είχε δίκιο: το σπανάκι μας κάνει πιο δυνατούς. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία διαπίστωσαν ότι ένα πιάτο σπανάκι καθιστά τους ανθρώπινους μύες πιο δυνατούς και αποδοτικούς, επιβεβαιώνοντας έτσι τον διάσημο ήρωα των καρτούν.

Όμως δεν είναι ο σίδηρος που περιέχεται στο σπανάκι, ο οποίος το καθιστά «σούπερ τροφή»: η ωφέλιμη δράση του οφείλεται στα ανόργανα νιτρικά άλατα, τα οποία συναντώνται σε αφθονία στο συγκεκριμένο λαχανικό. Οι επιστήμονες χορήγησαν σε εθελοντές καθαρά συμπληρώματα νιτρικών αλάτων σε ποσότητα ισοδύναμη με ένα πιάτο σπανάκι.

Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές ασκούνταν έντονα σε ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα οι ερευνητές μετρούσαν τα επίπεδα του οξυγόνου στον οργανισμό τους. Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα, οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μύες τους λειτουργούσαν στο μεταξύ πιο αποτελεσματικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα νιτρικά άλατα, που περιέχονται στο σπανάκι και σε άλλα πράσινα λαχανικά, καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια (τα «εργοστάσια ενέργειας») των κυττάρων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell Metabolism.

Δεν υπάρχουν σχόλια: