Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Συστήματα Tempest-Van Eck:Πώς παρακολουθούν το computer σας;


Συστήματα Tempest-Van Eck:Πώς παρακολουθούν το computer σας;



Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σημαντική επίγνωση των πολιτών σχετικά με τις μεθόδους και τεχνολογίες παρακολούθησης των δραστηριοτήτων μας.
Όσο περισσότερο ασχολείται κάποιος με τη δράση και τις επιχειρησιακές μεθόδους της Νέας Τάξης, τόσο καλύτερα γνωρίζει τις μεθόδους πολιτικού ελέγχου και κατασκοπείας που χρησιμοποιεί. Μερικές περιπτώσεις, όμως, πραγματικά τον θέτουν σε μεγάλη δοκιμασία, αφού φαίνεται να ξεπερνούν τα όρια και της πιο αχαλίνωτης συνομωσιολογίας.

Τα συστήματα υποκλοπών TEMPEST ή Van Eck αποτελούν μία τέτοια περίπτωση, αν και χρησιμοποιούνται για πολλές δεκαετίες σε διάφορες μορφές. Με λίγα λόγια, τέτοια συστήματα επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να «διαβάσει» αυτά που πληκτρολογούμε, που προβάλλει η οθόνη του computer μας ακόμη και η οθόνη οποιασδήποτε ηλεκτρονικής συσκευής από το τερματικό της Τράπεζας που κάνουμε κατάθεση ή ανάληψη, μέχρι την τηλεόρασή μας ή που επεξεργάζεται κάποια ηλεκτρονική συσκευή από απόσταση πολλών εκατοντάδων μέτρων, χωρίς να έχει τοποθετήσει κοριό ή παρόμοια συσκευή υποκλοπής.

Αυτό είναι εφικτό με κατάλληλο (απλό) δέκτη που λαμβάνει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει η οθόνη, αλλά και το τροφοδοτικό, ο εκτυπωτής, το μόντεμ, κλπ. Χρησιμοποιεί τις πληροφορίες (οι οποίες διαμορφώνουν τη συχνότητα, το πλάτος, τη φάση τους, κλπ) που μεταφέρουν τα κύματα, για να επανοικοδομήσει στη δική του οθόνη αυτά που προβάλλονται στην οθόνη του computer-στόχου.

Σύμφωνα με τη Sarah Ellerman στο τεύχος Ιουνίου 1996 του UnderGround Magazine, μερικά στελέχη της εταιρίας Technical Assistance Group έκαναν μία βόλτα στο Manhattan με ένα φορτηγάκι που είχε μέσα εξοπλισμό TEMPEST και όπως λένε οι ίδιοι, όταν έστρεψαν την κεραία του δέκτη TEMPEST σε διάφορα κτίρια ...

«...είδαμε τις οθόνες από μηχανές ATM, σε Τράπεζες, στην τοπική πολιτειακή λοταρία σε ένα γειτονικό ζαχαροπλαστείο, σε ένα γραφείο ιατρού, στο τοπικό Γυμνάσιο, στην Πυροσβεστική, στο τοπικό αστυνομικό τμήμα όταν έκανε DMV έλεγχο πινακίδων, σε ένα παράρτημα χρηματιστηριακής εταιρίας κατά τη διάρκεια συναλλαγής και στο τοπικό βενζινάδικο όταν ο ιδιοκτήτης τακτοποιούσε τις εισπράξεις της ημέρας...Από το κτίριο των Αμερικανικών Τελωνείων, όπως επίσης και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων, διασρέουν πληροφορίες. Η ίδια η Wall Street ήταν χρυσωρυχείο πληροφοριών για κάθε ενδιαφερόμενο. Το Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο ήταν γόνιμο. Είχε άνετο πάρκινγκ με εκατομμύρια γυάλινα παράθυρα να κατασκοπεύσεις. Πήγαμε προς την περιοχή των εφημερίδων της Νέας Υόρκης και από τα monitor τους διαβάσαμε τα τελευταία νέα (που τυπώθηκαν την επομένη). Πήγαμε προς το Δημαρχείο και τα Αρχηγεία της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης. Το μαντέψατε; Δεν προστατεύονται από το TEMPEST...Ούτε ο ΟΗΕ, η οποιαδήποτε Τράπεζα, η εταιρία ηλεκτρισμού, η τηλεφωνική εταιρία...».

Κάθε λειτουργία του computer παράγει αντίστοιχα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Όποτε διέρχεται ρεύμα από τη CPU ή άλλα κυκλώματα δημιουργείται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα που διαδίδεται στον χώρο. Αυτό συμβαίνει γιατί τέτοια ψηφιακά κυκλώματα λειτουργούν με δυαδική «γλώσσα μηχανής» που έχει δύο «χαρακτήρες»: διέλευση ρεύματος και μη διέλευση ρεύματος ή 1 και 0 αντίστοιχα. Έτσι, ο εσωτερικός κόσμος του computer λειτουργεί με αυξομειώσεις ηλεκτρισμού, που αμέσως παράγουν αντίστοιχα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Κυριολεκτικά, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπει το computer-στόχος, τηλεκατευθύνουν (μέσω του εξοπλισμού υποκλοπής) τη δέσμη ηλεκτρονίων που εκπέμπεται από την οθόνη του υποκλοπέα, ώστε αυτή να σαρώσει τη φωτοευαίσθητη επιφάνεια της οθόνης υποκλοπής όπως σαρώνει η δέσμη ηλεκτρονίων τη φωτοευαίσθητη επιφάνεια της οθόνης του computer-στόχου. Συλλέγουν στοιχεία για την εσωτερική ροή δεδομένων στο computer και την αναπαράγουν στο computer-υποκλοπέα. Τα computer, όπως φαίνεται, μιλούν πολύ3 και φωνάζουν στο μπαλκόνι.

Η υποκλοπή TEMPEST έχει και μία πολύ ενδιαφέρουσα συγγενή εφαρμογή. Αυτή είναι η αντιγραφή των στοιχείων ενός computer χωρίς να καταγραφεί ότι αντιγράφηκαν. Σε όλες σχεδόν τις βάσεις «ευαίσθητων πληροφοριών» (π.χ. Schengen, ιατρικών στοιχείων, κτλ) υποτίθεται ότι καταγράφεται ποιός αντιγράφει, τί και πού, αλλά όχι τόσο την ανάγνωση ή το «τρέξιμο» κάποιων περιεχομένων, που άλλωστε μπορεί να δικαιολογηθεί ως αναγκαία ή για «εξέταση ρουτίνας». Το σύστημα TEMPEST μερικά μέτρα πιο πέρα, στο ίδιο δωμάτιο και χωρίς καμμία μυστικότητα, θα αντιγράφει όλα όσα περνούν από το «εξουσιοδοτημένο» computer, χωρίς να καταγράφεται η αντιγραφή και χωρίς κανένας να μπορέσει ν' αποδείξει εκ των υστέρων ότι έγινε αντιγραφή.

Μερικές (απλές και κατανοητές) τεχνικές λεπτομέρειες είναι απαραίτητες ώστε αφ' ενός μεν να περιγραφεί το φαινόμενο και αφ' ετέρου να τεκμηριωθεί ότι πραγματικά συμβαίνει, αφού μερικές φορές ακόμη και αυτό αμφισβητείται. Δεν υπάρχει καμμία φαντασία ή κινδυνολογία σ' αυτά. Είναι καθαρή, ψυχρή πραγματικότητα.

Ιστορία

Το 1985 ο Ολλανδός επιστήμονας Wim van Eck δημοσίευσε μία εργασία στο περιοδικό «Computers & Security» στην οποία παρουσίαζε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που εκπέμπεται από τα computer, μπορεί ν' αποκαλύψει τις πληροφορίες που προβάλλουν αυτά. Η εργασία προκάλεσε πανικό σε κυβερνητικούς κύκλους και χαρακτηρίστηκε απόρρητη. Παρόμοια αναστάτωση προκάλεσε και μία ίδια εργασία του Γερμανού καθηγητή Erhard Moller από το Πανεπιστήμιο Acchen, που έδωσε νέα στοιχεία στο έργο του van Eck.

Ανατομία φαινομένου

Ο όρος TEMPEST χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει αφ' ενός μεν το σχετικό πρότυπο και αφ' ετέρου τη σχετική τεχνολογία παρακολούθησης. Στην πρώτη περίπτωση σημαίνει Transient ElectroMagnetic Pulse Emanation STandard και στη δεύτερη Transient ElectroMagnetic Pulse Surveillance Technology, δηλαδή Τεχνολογία Παρακολούθησης ή Πρότυπο της Εκπομπής Παροδικών Ηλεκτρομαγνητικών Παλμών.

Το πρότυπο TEMPEST αναλύεται στο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) με κωδικό NACSIM 5100A, το οποίο η NSA έχει χαρακτηρίσει απόρρητο. Δίνει τα επίπεδα εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που μπορεί να εκπέμπει ένα computer4 χωρίς ν' αποκαλύπτει τα περιεχόμενα που διακινεί, επεξεργάζεται ή προβάλλει.

Η παρακολούθηση TEMPEST είναι παθητική, χωρίς παραβίαση ή διάρρηξη του χώρου που παρακολουθείται και σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί. Μία οθόνη εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όταν η δέσμη του ηλεκτρονικού πυροβόλου της βομβαρδίζει την εσωτερική επιφάνεια της οθόνης για να παραγάγει την προβαλόμενη εικόνα. Αυτές οι αλλαγές στην υψηλή τάση της οθόνης παράγουν ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, τους οποίους τα συστήματα TEMPEST λαμβάνουν και επαναδημιουργούν την εικόνα της οθόνης-στόχου στην δική τους οθόνη και ταυτόχρονα τη βιντεοσκοπούν ή την αποθηκεύουν σε ψηφιακή μορφή.

Ομοίως και τα καλώδια σύνδεσης των διαφόρων περιφερειακών του computer, εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία διαμορφωμένη από τα δεδομένα που μεταφέρουν, γιατί δρουν ως κεραίες και τα εκπέμπουν στο γύρω χώρο.

Επειδή όλα τα computer έχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους, ακόμη και αν είναι ακριβώς το ίδιο μοντέλο της ίδιας εταιρίας, το ηλεκτρομαγνητικό αποτύπωμά τους είναι σχεδόν μοναδικό. Έτσι ένας έμπειρος κατάσκοπος-χειριστής εξοπλισμού TEMPEST θα μπορεί να διακρίνει από ποιό συγκεκριμένο computer προέρχεται η εικόνα που αναδημιουργείται στο monitor μπροστά του.

Οι πληροφορίες που εκπέμπονται, δεν εκπέμπονται μόνο σε μία συχνότητα, αλλά ταυτόχρονα σε πολλές, που ονομάζονται αρμονικές συχνότητες γιατί είναι πολλαπλάσια την μίας αρχικής-βασικής και μεταφέρουν τις ίδιες πληροφορίες με τη βασική. Το σχετικό σχήμα (εικ.1) παρουσιάζει συνοπτικά και γραφικά την ύπαρξη των αρμονικών συχνοτήτων. Το έχουμε παράγει για ακουστικές συχνότητες (λόγω ευκολίας και έλλειψης ραδιοεξοπλισμού) αλλά η ίδια βασική δομή ισχύει για κάθε κλίμακα συχνοτήτων.

Εκφράστηκαν φόβοι ότι και τα GSM κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα των εσωτερικών λειτουργιών τους (που αντιστοιχούν στην κάθε συγκεκριμένη λειτουργία τους) συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας παραγωγής του τυχαίου κλειδιού κρυπτογράφησης, το οποίο χρησιμοποιείται στην εκάστοτε σύνδεση. Μερικοί πηγαίνουν ακόμη πιο πέρα και μιλούν για υποκλοπή της ψηφιοποιημένης ομιλίας από τις εκπομπές TEMPEST, που προέρχονται από τους ψηφιακούς παλμούς εντός των ακουστικών κυκλωμάτων μεταξύ μικροφώνου και κρυπτογράφησης και μεταξύ αποκρυπτογράφησης και ακουστικού (θεωρητικά πιθανό). Έστω, αν υποκλαπεί (με κλασσικούς τρόπους) η κρυπτογραφημένη συνομιλία και (με σύστημα TEMPEST) η λειτουργία παραγωγής του κλειδιού, η συνομιλία έχει εκτεθεί. Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν τόσο άμεση σχέση μ' αυτό, όσο οι ίδιοι οι κατασκευαστές GSM τηλεφώνων και πιθανότατα να υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κινητό σε κινητό ακόμη και για μοντέλα της ίδιας εταιρίας. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί, αφού τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται κατά κόρο όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και σε κάθε κρατικό φορέα. Ίσως οι εταιρίες και οι κατασκευαστές θα μπορούσαν να προσφέρουν TEMPEST-ασφαλή προϊόντα, αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα.

Η παρακολούθηση TEMPEST ίσως να μην είναι παράνομη! Οι εκπομπές που λαμβάνουν τα συστήματα TEMPEST, μπορούν να θεωρηθούν ως «σκουπίδια ηλεκτρομαγνητικής φύσεως». Δεν αποτελούν συνειδητή και σκόπιμη εκπομπή προς κάποιον αποδέκτη για να πούμε ότι υποκλέπτονται και οι πληροφορίες που μεταφέρουν (μέσω των οποίων τα συστήματα TEMPEST επαναδημιουργούν το περιεχόμενο της οθόνης-στόχου) μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν αποτελούν δεδομένα, αφού το φέρον ηλεκτρομαγνητικό κύμα δεν διαμορφώθηκε συνειδητά από τις πληροφορίες που μεταφέρει. Είναι όπως όταν κάποιος ψάχνει στα σκουπίδια που πετάμε (μία στάνταρ τεχνική κατασκοπείας). Δεν παραβιάζει κάποια ιδιοκτησία μας, αφού τα σκουπίδια τα πετάμε για να καταστραφούν. Θα καταστρέφαμε τη ιδιοκτησία μας ή θα τη στέλναμε σε κάποιους που εν γνώση μας θα την κατέστρεφαν; Τα σκουπίδια είναι τα υποπροϊόντα δραστηριοτήτων μας, οι οποίες προστατεύονται από το νόμο. Έτσι και τα ηλεκτρομαγνητικά σκουπίδια αποτελούν υποπροϊόντα επεξεργασιών και δραστηριοτήτων οι οποίες προστατεύονται νομικά. Μόνο, όμως, αυτές ρητά προστατεύονται. Τι γίνεται με τα υποπροϊόντα;

Ιοί TEMPEST;

Το θέμα του TEMPEST και anti-TEMPEST software παραμένει ανοικτό αφού θεωρητικά είναι εφικτό. Τους φόβους ενισχύει η πρόσφατη (τον Φεβρουάριο 1998) απόπειρα του Bill-Microsoft-Gates να μπλέξει το Πανεπιστήμιο του Cambridge στη δημιουργία TEMPEST software, το οποίο θα ανάγκαζε κάθε computer που χρησιμοποιεί προϊόντα της Microsoft, να εκπέμπει (χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει) στοιχεία, που το φορτηγάκι της Microsoft στη γωνία θα λάμβανε, για να καθοριστεί αν ο χρήστης έχει νόμιμο software και όχι αντεγραμμένο. Κανένας δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα εκπέμπει και πολλά άλλα στοιχεία. Κάποιος θα ήταν είτε αφελής ή σκόπιμα θα παραπλανούσε, αν ισχυριζόταν ότι η Microsoft και όσες άλλες εταιρίες ενσωματώσουν τέτοιο software στα προϊόντα τους, δεν θα υποκύψουν στην "κοινότητα πληροφοριών" των ΗΠΑ (που άνετα θα μπορούσε να τις συνθλίψει) και δεν θα διαμορφώσουν τα προϊόντα τους με τρόπο που να τρέψει τα computer σε ακόμη καλύτερους πομπούς, που θα τα παρακολουθούν κάθε είδους φορτηγάκια ή ακόμη και από κοντινά διαμερίσματα. Τέτοια προγράμματα θα έπρεπε να ταξινομηθούν ως ιοί, αφού εκτελούν ένα βλαβερό (για τον χρήστη) έργο χωρίς αυτός να το γνωρίζει, χωρίς να γνωρίζει την ύπαρξή τους και χωρίς την έγκρισή του (υπό την έννοια "αν γνώριζε, δεν θα τα ήθελε"). Φυσικά, η αιτιολόγηση της υπαρξής τους δεν είναι αρκετή. Το καλό είναι καλό όταν γίνεται και καλά.

Πολυτονικό στο TEMPEST

Με όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι πολύ πιθανόν οι πολυτονικές γραμματοσειρές να δυσκολεύουν περισσότερο την TEMPEST υποκλοπή του κειμένου τους, απ' ότι οι μονοτονικές γραμματοσειρές. Όπως με τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους που λαμβάνουν εικόνες της γήινης επιφάνειας, όσο περισσότερες λεπτομέρειες έχει η περιοχή που παρατηρούν (και όσο πλησιέστερα μεταξύ τους βρίσκονται οι λεπτομέρειες) τόσο περισσότερο συγκεχυμένη είναι η εικόνα που απεικονίζουν, έτσι και στην περίπτωση του TEMPEST, δηλαδή της ηλεκτρομαγνητικής κατασκοπείας. Παρακάτω έχουμε μερικές εικόνες πολυτονισμένων ελληνικών χαρακτήρων σε μεγέθυνση ώστε να φαίνονται τα pixel που σχηματίζουν τον χαρακτήρα. Τα πνεύματα και τόνοι βρίσκονται κοντά στο γράμμα και πρακτικά, οι ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές που προέρχονται από τον πολυτονισμένο χαρακτήρα αποτελούν ένα σύνολο που τουλάχιστον θα καθυστερήσει τον υποκλοπέα στην ανάλυσή του. Φυσικά, αν υπάρχει ηλεκτρομαγνητικός θόρυβος και δύσκολες συνθήκες λήψης, τότε ίσως να μην μπορέσει να διαβάσει το πολυτονικό κείμενο (εικ.3).

Το TEMPEST σύμφωνα με την NSA

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, επίσημα δεν υπήρχε. Τα αρχικά ... σήμαιναν No Such Agency! Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για το TEMPEST. Επίσημα δεν υπήρχε τίποτα να σχολιαστεί. Σήμερα, μετά από διαρροές και υποχρεωτικές δημοσιοποιήσεις εγγράφων της NSA, ας δούμε πώς η ... ανύπαρκτη Υπηρεσία περιέγραφε στα εκπαιδευτικά εγχειρίδιά της το ... ανύπαρκτο θέμα.

«Το TEMPEST είναι μία συντομογραφία που αναφέρεται σε έρευνες και μελέτες αποκαλυπτικών εκπομπών (CE). Οι αποκαλυπτικές εκπομπές ορίζονται ως μη-σκόπιμα σήματα που μεταφέρουν πληροφορίες, οι οποίες, αν υποκλαπούν και αναλυθούν, αποκαλύπτουν τις πληροφορίες εθνικής ασφάλειας που εκπέμπονται, λαμβάνονται, τυγχάνουν χειρισμού ή με κάποιον τρόπο τυγχάνουν επεξεργασίας από οποιονδήποτε εξοπλισμό επεξεργασίας πληροφοριών.Οι αποκαλυπτικές εκπομπές αποτελούνται από ηλεκτρική ή ακουστική ενέργεια που εκπέμπεται ακούσια από οποιαδήποτε (ενός μεγάλου πλήθους) πηγών μέσα σε εξοπλισμό/συστήματα που επεξεργάζονται πληροφορίες εθνικής ασφάλειας. Αυτή η ενέργεια μπορεί να συσχετιστεί με το αρχικό μήνυμα ή πληροφορίες υπό επεξεργασία, με τέτοιον τρόπο ώστε να οδηγήσει σε ανάκτηση του αρχικού κειμένου. Εργαστηριακές και επί του πεδίου δοκιμές έχουν καθορίσει ότι τέτοιες CE μπορούν να διαδοθούν στον χώρο και μέσω κοντινών αγωγών. Η εμβέλεια υποκλοπής/διάδοσης και η ανάλυση τέτοιων εκπομπών επηρεάζεται από μία ποικιλία παραγόντων, π.χ. τον λειτουργικό σχεδιασμό του εξοπλισμού επεξεργασίας πληροφοριών, την εγκατάσταση συστημάτων/εξοπλισμού και περιβαλλοντικές συνθήκες σχετικά με την φυσική ασφάλεια και τον γενικό θόρυβο. Ο όρος «αποκαλυπτικές εκπομπές» χρησιμοποιείται αντί του όρου «ακτινοβολία» γιατί τα αποκαλυπτικά σήματα μπορούν, και όντως, υπάρχουν σε διάφορες μορφές όπως μαγνητικού και/ή ηλεκτρικού πεδίου ακτινοβολία, αγωγή μέσω γραμμής (σήμα και ισχύς), ή ακουστικές εκπομπές......
Οι ισχυρότερες και πολυπληθέστερες ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές παράγονται από μικρής διάρκειας κυματομορφές ρεύματος που η έντασή τους αυξάνεται γρήγορα.Καθώς το μέτωπο του κύματος αποκτά λιγότερη κλίση και κοντεύει στην κάθετο (ο ρυθμός ανόδου γίνεται γρηγορότερος), η δύναμη, με την οποία οι σχετικές ριπές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας φεύγουν από την πηγή, αυξάνει (δηλαδή οι εκπομπές γίνονται μεγαλύτερου πλάτους). Επίσης, οι γρηγορότεροι ρυθμοί ανόδου παράγουν επιπλέον εκπομπές - αρμονικές - με προοδευτικά μικρότερο πλάτος από την ίδια πηγή παλμών. Αυτές οι αρμονικές είναι εκπεμπόμενα πεδία, που συμβαίνουν σε κάποιο πολλαπλάσιο της συχνότητας του αρχικού σήματος και αντιπροσωπεύουν, ως αποτέλεσμα, έναν μεγάλο αριθμό αποκαλυπτικών σημάτων. Αυτά τα σήματα μπορούν να ληφθούν όχι μόνο με ακριβή συντονισμό στη θεμελιώδη συχνότητα, αλλά και σε οποιαδήποτε αρμονική συχνότητα (για όσο οι αρμονικές έχουν αρκετό πλάτος για να εντοπιστούν). Μερικές φορές μάλιστα οι αρμονικές είναι περισσότερο χρήσιμες από τη θεμελιώδη, π.χ., οι εκπομπές από την θεμελιώδη συχνότητα συχνά χάνονται ανάμεσα σε άλλα σήματα ίδιας συχνότητας, ενώ η αρμονική θα μπορούσε ευκολότερα να απομονωθεί.

Έτσι, το ηλεκτρομαγνητικό πρόβλημα είναι το εξής: Να υποκλαπούν αρκετά ισχυρά πεδία από κάποια απόσταση καθώς απελευθερώνονται από έναν αγωγό όταν εντός του αγωγού σημειώνονται γρήγορες μεταβολές ρεύματος ή τάσης.Η επεξεργασία των πληροφοριών εθνικής ασφάλειας ενέχει την παραγωγή σημάτων η ένταση των οποίων αυξάνει και μειώνεται γρήγορα. Κατά συνέπεια, τα συστήματά μας για επεξεργασία πληροφοριών μπορούν να εκπέμπουν πεδία που εξουδετερώνουν τη λειτουργία συγκάλυψης που επιχειρούν να εκτελέσουν....

Η παραγωγή κάποιων τύπων CE έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της τάσης για συμπαγείς συσκευές, που έχει στριμώξει αγωγούς, εξαρτήματα και κυκλώματα, ώστε να μην μπορεί να αποφευχθεί η σύζευξη μεταξύ ασφαλών και μη ασφαλών στοιχείων. Η χρήση των ίδιων κυκλωμάτων για περισσότερες από μία λειτουργίες και των ίδιων πλακετών κυκλωμάτων για δύο ή περισσότερες λειτουργίες, έχει επίσης δημιουργήσει προβλήματα.Η χρήση ταχύτερων ρυθμών δεδομένων έχει αυξήσει το περιεχόμενο αρμονικών. Όταν εκπέμπονται CE , μπορούν να φύγουν εκτός του Ελεγχόμενου Χώρου (CS) με τις γραμμές τηλεφώνου, σήματος ή ρεύματος, μέσω αγώγιμων δομών όπως ατσάλινων δοκών και υδροροών ή ως άμεση ακτινοβολία από την πηγή. Τα σήματα δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλο εύρος για να είναι αποκαλυπτικά γιατί ο εξοπλισμός λήψης με τον οποίο μπορούν να υποκλαπούν μπορεί να αξιοποιήσει και τα μικρότερα ποσά ενέργειας....

Διάδοση σημάτων TEMPEST. Υπάρχουν τέσσερεις βασικοί τρόποι με τους οποίους μπορούν να διαδοθούν οι αποκαλυπτικές εκπομπές. Είναι: ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, αγωγιμότητα, διαμόρφωση ενός σκόπιμου σήματος και ακουστική. Ακολουθεί μία σύντομη εξήγηση του καθενός.

a. Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία. - Κάθε φορά που παράγεται ένα ΚΟΚΚΙΝΟ 5 σήμα ή δέχεται επεξεργασία σε κάποιον εξοπλισμό, παράγεται ένα ηλεκτρικό, μαγνητικό ή ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Αν αυτό το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο επιτραπεί να υπάρξει εκτός του εξοπλισμού, δημιουργείται ένα δίπτυχο προβλημάτων, πρώτον το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορεί να εκτοπιστεί εκτός του Ελεγχόμενου Χώρου (CS), δεύτερον το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μπορεί να συζευχθεί σε ΜΑΥΡΕΣ5 γραμμές, που συνδέονται με ή βρίσκονται κοντά στον εξοπλισμό, οι οποίες βγαίνουν εκτός του CS της εγκατάστασης.

b. Αγωγιμότητα Γραμμής. - Η Αγωγιμότητα Γραμμής ορίζεται ως οι εκπομπές που παράγωνται σε οποιαδήποτε εξωτερική ή γραμμή διασύνδεσης κάποιου εξοπλισμού, οι οποίες, με οποιονδήποτε τρόπο αλλοιώνουν το σήμα στις εξωτερικές ή γραμμές διασύνδεσης. Οι εξωτερικές γραμμές περιλαμβάνουν γραμμές σήματος, ελέγχου και ενδείξεων, όπως επίσης και γραμμές ισχύος εναλασσόμενου ή συνεχούς ρεύματος.

c. Τυχαία Αγωγιμότητα. - Εκπομπές υπό τη μορφή σημάτων που διαδίδονται προς οποιονδήποτε τυχαίο αγωγό, όπως σωλήνες, δοκούς, καλώδια, αγωγούς κλπ.

d. ΕΞΙ ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ.



e. Ακουστική. - Χαρακτηριστικά, τα συστήματα επεξεργασίας απλού κειμένου είναι κυρίως ηλεκτρικά στη λειτουργία τους. Όμως, υπάρχουν άλλες πηγές CE όπου συμβαίνουν μηχανικές λειτουργίες και παράγεται ήχος. Τα πληκτρολόγια, εκτυπωτές ρελέ - αυτά παράγουν ήχο και κατά συνέπεια μπορούν να γίνουν πηγές αποκάλυψης».

Αυτοπροστασία

Η παρακολούθηση TEMPEST είναι παθητική, χωρίς παραβίαση ή διάρρηξη του χώρου που παρακολουθείται και σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί. Το μόνο που θα μπορούσε να εντοπιστεί είναι οι εκπομπές του τοπικού ταλαντωτή στους δέκτες που χρησιμοποιεί ο υποκλοπέας. Χωρίς όμως να γνωρίζουμε τη συχνότητα του τοπικού ταλαντωτή αυτό πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί.

Με την κατάσταση διαμορφωμένη έτσι, ο κάθε χρήστης computer το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να φροντίσει ο ίδιος για την ασφάλειά του και το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε ευαισθητοποιημένη εταιρία.

Η εξασφάλιση προστασίας κινείται σε τρεις κατευθύνσεις:

α) Επιλογή εξοπλισμού με χαμηλή ακτινοβολία από την ίδια του την κατασκευή και με καλωδιώσεις καλά θωρακισμένες με γειωμένη τη θωράκιση.

β) Μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει ο ήδη υπάρχων εξοπλισμός.

γ) Θωράκιση του χώρου λειτουργίας του εξοπλισμού.

Αν και δεν είναι γνωστά τα μέγιστα επίπεδα ασφαλούς εκπομπής ακτινοβολίας, αφού η NSA έχει χαρακτηρίσει απόρρητο το σχετικό έγγραφο που τα καθορίζει, το παραπάνω τρίπτυχο (αν εφαρμοστεί σωστά) ίσως να μην εξαλείψει πλήρως την εκπομπή από τον εξοπλισμό μας, αλλά μπορεί να την περιορίσει τόσο πολύ, ώστε όποιος θελήσει να εφαρμόσει τεχνικές TEMPEST εναντίον του computer μας, να αναγκαστεί να έρθει σε επικίνδυνα (για εκείνον) κοντινή απόσταση από εμάς για να "διαβάσει" την πολύ εξασθενημένη ακτινοβολία του computer μας. Ετσι θα αυξήσουμε τις πιθανότητές μας να πέσει στην αντίληψή μας ή θα εξασθενίσουμε την ακτινοβολία τόσο πολύ, που δεν θα επαρκεί για να επαναδημιουργήσει την εικόνα της οθόνης μας.

Ως προς την πρώτη κατεύθυνση, χρειάζεται να επιλέξουμε computer και περιφερειακά που ικανοποιούν τα πρότυπα χαμηλής εκπομπής ακτινοβολίας. Το αμερικανικό πρότυπο του FCC που είναι γνωστό ως "Class B", είναι πολύ καλή αρχή. Τα μηχανήματα Class B εκπέμπουν 10 φορές λιγότερη ακτινοβολία απ' ότι της Class A. Όσο λιγότερη ακτινοβολία εκπέμπουν απ' ότι στην Class B, τόσο το καλύτερο. Επίσης, να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες του κατασκευαστή για διατήρηση της μειωμένης ακτινοβολίας και γείωσης των συσκευών.

Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ την εκπομπή ακτινοβολίας του εξοπλισμού που ήδη έχουμε. Εδώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Τα μεγάλα μηχανήματα (οθόνη, tower, τροφοδοτικό, κτλ) μπορούμε να τα βάλουμε σε έναν "κλωβό Faraday". Αυτός είναι μία καλά γειωμένη μεταλλική κατασκευή, ποικίλου σχήματος (ανάλογα με το μηχάνημα) και από διάφορα υλικά (αλουμίνιο κτλ), η οποία δέχεται την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του μηχανήματος και τη διοχετεύει στο έδαφος (γείωση). Μπορεί να είναι σκληρή μεταλλική θήκη πάχους μερικών χιλιοστών (αν και αισθητικά ίσως να μην ήταν ελκυστική, εκτός αν το χρώμα της θα μπορούσε να την κάνει ελκυστικότερη, κάτι ως θήκη-έπιπλο) ή από λωρίδες/φύλλα μετάλλου ή μερικά στρώματα μεταλλικής μπογιάς ή ειδικά διαφανή υλικά που "λειώνουν" πάνω στο μηχάνημα, παίρνοντας το σχήμα του. Καλό θα είναι αυτά να γίνουν υπό την επίβλεψη τεχνικού, ώστε να μην προκληθούν δυσκολίες στη λειτουργία του μηχανήματος είτε από ελλειπή εξαερισμό είτε από χημική διάβρωση του υλικού κτλ. Στην οθόνη μπροστά μπορεί να τοποθετηθεί ένα πολύ καλό φίλτρο και/ή διαφανές υλικό για ηλεκτρομαγνητική μόνωση. Ειδικά για τις οθόνες των φορητών computer, λέγεται ότι ίσως η παρακολούθηση των περιεχομένων τους να είναι δυσκολότερη (και πιθανότατα να είναι), αλλά κάποια ανάλογα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν και γι'αυτούς.

Η εκπομπή από τα καλώδια μπορεί να περιοριστεί αποφεύγοντας το μπέρδεμα μεταξύ τους, που δημιουργεί τους γνωστούς λαβυρίνθους από καλώδια όπου δεν ξεχωρίζει ποιό καλώδιο συνδέει τί. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται θωρακισμένο καλώδιο, το εξωτερικό πλέγμα του οποίου να γειώνεται καλά, ώστε η οποιαδήποτε ακτινοβολία του εσωτερικού καλωδίου (που μεταφέρει τα δεδομένα) να συλλαμβάνεται από το πλέγμα (ως είδος κλωβού Faraday) και να διοχετεύεται στη γη. Δυστυχώς, το θωρακισμένο καλώδιο δεν χρησιμοποιείται τόσο συχνά σήμερα, ίσως γιατί είναι λίγο ακριβότερο. Όμως, για αντι-TEMPEST προστασία, κάθε εξωτερική σύνδεση πρέπει να γίνεται με καλά γειωμένο θωρακισμένο καλώδιο. Στο κάθε καλώδιο μπορούν να προστεθούν, εξωτερικά, ράβδοι φερρίτη ώστε το μαγνητικό του υλικό να μετατρέπει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του καλωδίου σε θερμότητα. Μπορούν είτε να τοποθετηθούν κατά μήκος του καλωδίου ή να τυλιχθεί το καλώδιο γύρω από τον καθένα, αν το καλώδιο είναι λεπτό. Πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν κοντύτερα στη συσκευή, ώστε να μην υπάρχει πολύ μεγάλο τμήμα του καλωδίου πριν από αυτούς, γιατί αυτό θα λειτουργεί ως κεραία. Οσο μικρότερο είναι το μήκος του καλωδίου, τόσο το καλύτερο.

Κλωβός Faraday μπορεί ν' αποτελέσει και το δωμάτιο μέσα στο οποίο τοποθετείται ο εξοπλισμός. Η ιδέα είναι να τοποθετηθεί μία μεταλλική επιφάνεια στο πάτωμα, την οροφή και τους τοίχους, η οποία μετά θα γειωθεί. Ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι με μεταλλική μπογιά. Πάνω της θα μπορούσε να τοποθετηθεί ταπετσαρία ώστε να μην φαίνεται. Σε ένα τέτοιο δωμάτιο, δεν θα μπορεί να γίνει λήψη ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών από έξω. Θα γειώνει και τα εξωτερικά σήματα. Ίσως αυτός να είναι και ένας τρόπος ελέγχου αν ο κλωβός έγινε καλά. Συχνά, μερικές κυβερνητικές ή στρατιωτικές Υπηρεσίες, έχουν τις εγκαταστάσεις υψηλής ασφάλειας κάτω από το έδαφος. Ένας λόγος είναι και για εξασθένιση της ακτινοβολίας από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αφού η διέλευση μέσα από το έδαφος εξασθενίζει πολύ την ακτινοβολία. Οποιαδήποτε προσέγγιση ακολουθηθεί, ένας τεχνικός πρέπει να την επιβλέψει (κυρίως την εξασφάλιση της σωστής ηλεκτρικής και ηλεκτρομαγνητικής γείωσης) για την αποφυγή ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Είναι προσωπική άποψη του συγγραφέα ότι ο όρος «Νέα Τάξη» είναι αυτός που αντιπροσωπεύει το νέο πνεύμα που επιχειρείται να επιβληθεί ισοπεδωτικά στον κόσμο και αρχικά είχε ξεκινήσει πνευματικά ως «Νέα Εποχή» για να συμπυκνωθεί στρατηγικά-επιχειρησιακά σε «Νέα Τάξη». Ο όρος «Παγκοσμιοποίηση» είναι άδικο να χρησιμοποιείται. Η παγκοσμιοποίηση είναι η φυσική κατάσταση που αναδύθηκε μετά από την πτώση (προγραμματισμένη ή μη προγραμματισμένη) του σοβιετικού Μπλοκ και από την επανάσταση στις επικοινωνίες και στο διαδίκτυο, μεταξύ άλλων. Είναι η Νέα Τάξη που προσπαθεί να κατευθύνει την παγκοσμιοποίηση στους νεοταξίτικους υπονόμους της και στην υποδούλωση λαών και ιδεών.

2 Είναι προσωπική άποψη του συγγραφέα ότι ο όρος «συνομωσία» (conspiracy) και τα παράγωγά της, σήμερα δεν είναι ο μοναδικός και καταλληλότερος για να περιγράψει τη συμπεριφορά επιχειρήσεων της Νέας Τάξης και προσπαθειών απόκρυψής τους από τη Νέα Τάξη. Ο όρος «συγκαλυμμένες επιχειρήσεις» (Covert Operations, Covert-Ops, CovOps, C-Ops, κλπ) είναι καταλληλότερος.

3 Ανάλογα με το σύστημα, τον μικροεπεξεργαστή και τη συχνότητά του, οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι εκπομπές γίνονται στη μπάντα 1,5 - 30 MHz ενώ οι εκπομπές αρμονικών συχνοτήτων σε υψηλότερες συχνότητες, είναι επίσης αρκετά ισχυρές. Ενας δέκτης μεσαίων και βραχέων κυμάτων μπορεί να «ακούσει» αυτή την εκπομπή και σε μερικές συχνότητες, μπορείτε ν' ακούσετε ακόμη και το κάθε πλήκτρο του πληκτρολογίου όταν κάποιος γράφει οτιδήποτε, τον ήχο ανάγνωσης/εγγραφής στο σκληρό δίσκο, τον ήχο εκκίνησης του computer, την ολίσθηση της εικόνας όταν δωθεί η εντολή «dir» σε περιβάλλον DOS, κτλ. Αν υπάρχει διαθέσιμος ένας δέκτης-σαρωτής (scanning receiver) με κλίμακα μέχρι και GHz, ο χρήστης του μπορεί να σαρώσει τις μπάντες μέχρις ότου βρει τις ισχυρότερες εκπομπές.

Η υποκλοπή μπορεί να επιτευχθεί λαμβάνοντας ένα ή περισσότερα από τα τρία είδη ακτινοβολιών:

1) Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υπό τη μορφή ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων και ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, κυρίως από την οθόνη.

2) Ηλεκτρομαγνητικά κύματα (επιδερμικά/επιφανειακά κύματα) στην εξωτερική επιφάνεια ομοαξονικών μεταλλικών συνδέσεων/σωλήνων. Σε γύρω μεταλλικές κατασκευές ή συνδέσεις που δρουν ως κεραίες λήψης και γραμμές μεταφοράς.

3) Ηλεκτρικά ρεύματα και τάσεις παρεμβολής σε γραμμές ισχύος που συνδέονται με τη συσκευή (modem, τροφοδοτικό, καλώδια ρεύματος κτλ).

Το κάθε είδος μπορεί να μετατραπεί σε κάποιο από τα άλλα δύο. Τα επιδερμικά κύματα μπορούν να εκπεμφθούν ως ηλεκτρομαγνητικά και τα ηλεκτρομαγνητικά να ληφθούν από έναν αγωγό και να μεταδωθούν ως επιδερμικά.

Γενικά, οι καλύτερες μπάντες λήψης του κάθε είδους είναι περίπου 200 MHz για το πρώτο είδος, 60 MHz για το δεύτερο και 20 MHz για το τρίτο. Φυσικά, σ' αυτό παίζει ρόλο και η συχνότητα της CPU και η όλη κατασκευή του computer.

5 ΚΟΚΚΙΝΟ (RED) και ΜΑΥΡΟ (BLACK) είναι ένας τεχνικός διαχωρισμός ασφαλείας σχετικά με τα σήματα εντός ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος. Ο όρος RED περιγράφει καλώδια, εξαρτήματα, εξοπλισμό και συστήματα που χειρίζονται σήματα εθνικής ασφάλειας, καθώς επίσης και περιοχές όπου σημειώνονται σήματα εθνικής ασφάλειας. Ο όρος BLACK αναφέρεται σε όλα τα αντίστοιχα όπου όμως δεν σημειώνονται ούτε δέχονται επεξεργασία σήματα εθνικής ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: