Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Aντισώματα του Η1Ν1 θεραπεύουν ασθενείς από γρίπη των χοίρων

Χονγκ Κονγκ: Ασθενείς οι οποίοι μολύνθηκαν με τον ιό H1N1 και εκδήλωσαν γρίπη σε βαριά μορφή ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με αντισώματα που είχαν ληφθεί από ασθενείς που ανέρρωσαν από την ασθένεια.

Τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Infectious Diseases, υπογραμμίζουν την αξία της χρήσης αντισωμάτων για την θεραπεία βαριά πασχόντων από την ίδια νόσο, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με τα συμβατικά φάρμακα, δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Κγουόκ-γιούνγκ Γιουέν, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Οι περισσότεροι (από τους βαριά ασθενείς) έρχονται στο νοσοκομείο ετεροχρονισμένα, κατά την πέμπτη ή έβδομη ημέρα (από την εμφάνιση των συμπτωμάτων). Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι τα αντιικά φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά», εξηγεί ο Δρ Γιουέν.

«Αυτός είναι ο λόγος που η χρησιμοποίηση πλάσμαστος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει (αντισώματα) θα ήταν πολύ σημαντική για την θεραπεία βαριά ασθενών που δεν ανταποκρίνονται στο Tamiflu», είπε στο Reuters.

Το Tamiflu της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της πανδημίας του ιού H1N1.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 93 ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με βαριά μορφή της νόσου, από τον Σεπτέμβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2010. Από αυτούς, οι 20 δέχτηκαν να υποβληθούν στη θεραπεία με τα αντισώματα και οι υπόλοιποι, που αρνήθηκαν, υποβλήθηκαν στη συμβατική θεραπεία.

Το 20% από αυτούς που δέχτηκαν τα αντισώματα κατέληξαν, σε αντίθεση με 55% που ήταν το ποσοστό των θανάτων για εκείνους που δεν δέχτηκαν.

«Όπως αποδείχτηκε είχαν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από εκείνους που δεν υποβλήθηκαν σε θεραπεία με αντισώματα. Το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό», είπε ο Δρ Γιουέν.

Από την εποχική γρίπη χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο 250.000 με 500.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο και η γρίπη των χοίρων (H1N1) ίσως είναι κατά τι πιο μοιραία, αλλά αξιόπιστες στατιστικές θα χρειαστούν χρόνια για να συγκεντρωθούν.

Περισσότερο ευάλωτοι στη γρίπη των χοίρων είναι οι νέοι και τα παιδιά, ενώ η εποχική γρίπη είναι πιο επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: