Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Βεβαιωμένα αποθέματα μετάλλων, με αξία άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σημερινές τιμές, και δυναμικά κοιτάσματα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν αυτό το οικονομικό μέγεθος, καθιστούν τη Βόρεια Ελλάδα ως μία από...
τις πλουσιότερες σε ορυκτό πλούτο περιφέρειες της Ευρώπης.

Η ορθολογική εκμετάλλευση αυτού του φυσικού πλούτου μπορεί να αναζωογονήσει περιοχές υποβαθμισμένες, αλλά πλούσιες σε κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων, όπως η Θράκη και η Βόρεια Χαλκιδική, αλλά και να συμβάλει συνολικά στην προσπάθεια για επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε ανεκμετάλλευτο αυτόν τον πλούτο, ιδιαίτερα στην παρούσα οικονομική συγκυρία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για νέες καθυστερήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά στο «Eθνος» ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), Κ. Παπαβασιλείου.

Το ΙΓΜΕ έχει «χαρτογραφήσει» όλα τα κοιτάσματα των Μη Ενεργειακών Μεταλλικών Ορυκτών στη Μακεδονία και τη Θράκη, επισημαίνει στον χάρτη εκείνα που είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμα και άλλα που απαιτούν περαιτέρω έρευνα για τη βιώσιμη εξόρυξή τους, ενώ σημειώνει και νέες περιοχές κοιτασματολογικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον οικονομικό γεωλόγο, διευθυντή του ΙΓΜΕ Κ. Μακεδονίας, Ν. Αρβανιτίδη, αξιοποιείται σήμερα ένα πολύ μικρό μέρος των βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού, αργύρου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, νικελίου και άλλων μετάλλων στη Β. Ελλάδα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αρβανιτίδης έχει χωρίσει τη Β. Ελλάδα σε τρεις γεωγραφικές ζώνες Δυτική Μακεδονία, Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και παραθέτει αναλυτικά τους τύπους των προς εκμετάλλευση μετάλλων, τις περιοχές όπου εντοπίζονται, καθώς και τα δυναμικά αποθέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Δυτική Μακεδονία: Μεταλλικές Ορυκτές Πρώτες Υλες νικελίου, χρωμίου και λευκολίθου, που συνδέονται με μεταλλογενετικά με υπερβασικά μαγματικά πετρώματα σε γεωτεκτονικό περιβάλλον ωκεάνιου φλοιού.

Στο ενεργό μεταλλείο της Καστοριάς υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 6,5 εκατομμυρίων τόνων με 1,30% νικέλιο. Στο Βούρινο Κοζάνης, όπου έχουν εξορυχτεί 2,6 εκατομμύρια τόνοι χρωμίτη από το 1936 ως το 1990, υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα άλλων 3 εκατομμυρίων τόνων με ανάλογα χαρακτηριστικά, ενώ στο Ξερολίβαδο Γρεβενών έχουν εντοπιστεί άλλο ένα εκατομμύριο τόνοι.
Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία: Μεικτά θειούχα ορυκτά βασικών (μόλυβδος, ψευδάργυρος) και πολύτιμων μετάλλων (χρυσός, άργυρος), μαζί με θειούχα ορυκτά του χαλκού.

Τα αποθέματα
Στα πολυμεταλλικά μεικτά θειούχα κοιτάσματα της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής το απόθεμα χρυσού υπολογίζεται σε περίπου 115 τόνους και στο αντίστοιχο κοίτασμα του Στρατωνίου στους 9 τόνους. Πορφυρικός χρυσός με δυνατά αποθέματα 161 τόνων υπάρχει στο κοίτασμα των Σκουριών.
Αντίστοιχα, υπάρχουν 430 τόνοι αργύρου στο Στρατώνι και άλλοι 1.667 τόνοι στην Ολυμπιάδα.

Θράκη: Επιθερμικά συστήματα χρυσού που συνδέονται μεταλλογενετικά με ηφαιστειακά πετρώματα και σχετικούς ηφαιστειο-ιζηματογενείς σχηματισμούς (γεωτεκτονικό περιβάλλον νησιωτικού μαγματισμού).
Βεβαιωμένα αποθέματα 23,7 τόνων επιθερμικού χρυσού υπάρχει στις Σάπες Ροδόπης (στα μεταλλοφόρα σώματα Οχιάς και Αγ. Δημητρίου) και 54 τόνοι στο Πέραμα του Εβρου.

Αντίστοιχα, έχουν εντοπιστεί και 109,8 τόνοι αργύρου (96 στο Πέραμα και 13,8 στις Σάπες).
382 τόνοι τα αποθέματα χρυσού

Το σύνολο των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική και στη Θράκη υπολογίζεται σε 12,16 εκατομμύρια ουγκιές ή 382 τόνους, που με τις σημερινές τιμές του χρυσού ξεπερνούν σε αξία τα 16 δισ. δολάρια. Από αυτά, 143 τόνοι είναι πολυμεταλλικός (χρυσός μαζί με άλλα μέταλλα όπως άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο), 161 πορφυρικός (χρυσός με χαλκό) και 78 τόνοι επιθερμικός (μόνο χρυσός).

Το ΙΓΜΕ εντοπίζει και νέες περιοχές με χρυσό στη Β. Ελλάδα, που απαιτούν συστηματικότερη έρευνα για τη βιωσιμότητα ενός σχεδίου για τη βιώσιμη εκμετάλλευσή του. Μεταξύ αυτών:

Η ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού (σε οξειδωμένα μεταλλεύματα) στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, Βροντούς, Μενοικίου, στους νομούς Σερρών και Δράμας.
Τα πορφυρικά συστήματα χαλκού-χρυσού της ευρύτερης περιοχής Ποντοκερασιάς, Γερακαριού, Βάθης, Μυλοχωρίου, Δροσάτου, του νομού Κιλκίς.
Η δυναμική πολυμεταλλική παρουσία μεικτής θειούχου μεταλλοφορίας στη ζώνη Φαρασινού, Συκίδων, στη Δράμα και
Νέοι στόχοι εντοπισμού επιθερμικού χρυσού σε μεταλλοφόρες δομές των περιοχών Κίρκης και Πεύκων στον Εβρο.
Επένδυση 3 δισ. ευρώ και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας
Επένδυση 3 δισ. ευρώ και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας

Η Βορειοανατολική Χαλκιδική, που χαρακτηρίζεται από το ΙΓΜΕ ως «πλουτοπαραγωγική δεξαμενή» μετάλλων, ενδέχεται να αποτελέσει το μοντέλο ανάπτυξης και για τις υπόλοιπες μεταλλοφόρες περιοχές. Στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε στον Πολύγυρο η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για την επένδυση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», η οποία στοχεύει στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, χρυσού και αργύρου της περιοχής. Η επένδυση είναι της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, που θα φτάσει στα 3 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστούν τα λειτουργικά έξοδα σε βάθος 20ετίας.

Τα μεταλλεία
Σε πλήρη ανάπτυξη, τα μεταλλεία θα απασχολούν περίπου 1.500 εργαζομένους, από 360 σήμερα, ενώ υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν άλλες 4 έως 5 χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η γνωμοδότηση του νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η δημόσια διαβούλευση θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και στις αρχές του 2011 η ΜΠΕ θα επιστρέψει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: