Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ


Ενας εντυπωσιακός θησαυρός λίθινων εργαλείων που ανακαλύφθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χρονολογείται πριν από περίπου 125.000 χρόνια, κάνει τους αρχαιολόγους να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους σχετικά με την ιστορία της μετανάστευσης των προγόνων μας από την Αφρική.


Η συλλογή των εγχειριδίων και άλλων εργαλείων που χρησιμοποιούνταν για κόψιμο, τρύπημα και γδάρσιμο αναγκάζει τους ερευνητές να αναρωτηθούν για την εποχή που έγινε η πρώτη μετανάστευση από την αφρικανική ήπειρο, καθώς τώρα τοποθετείται 55.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα.

«Αυτό είναι στ’ αλήθεια πολύ θεαματικό. Σπάει τη ραχοκοκαλιά της έως τώρα επικρατούσας άποψης», λέει ο καθηγητής Μάικλ Πετράλια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τα ευρήματα που φέρουν ίχνη μιας πρώιμης ανθρώπινης δεξιοτεχνίας.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες αρχαιολογικές ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η έξοδος του σύγχρονου ανθρώπου από την Αφρική πραγματοποιήθηκε πριν από 80.000 με 60.000 χρόνια, με κατεύθυνση προς τις μεσογειακές ακτές ή την αραβική ακτογραμμή (ο σύγχρονος άνθρωπος, στον οποίο μοιάζουμε, πιστεύεται ότι ζούσε στην Αφρική πριν από 200.000 χρόνια).

Τα λίθινα εργαλεία εντοπίστηκαν στο βουνό Τζεμπέλ Φάγια, που βρίσκεται περίπου 55 χλμ. από την ακτή του Περσικού Κόλπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: