Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Παπούτσι ηλικίας 5.500 ετών βρέθηκε σε σπηλιά

Σε μια σπηλιά στην Αρμενία ανακαλύφθηκε από μια ομάδα αρχαιολόγων υπό τον Ron Pinhasi, του University College Cork της Ιρλανδίας, ένα δερμάτινο παπούτσι ηλικίας 5.500 ετών. Το υπόδημα έχει διατηρηθεί σε τόσο καλή κατάσταση, που θα μπορούσε και να φορεθεί. Κατασκευάστηκε από δέρμα αγελάδας γύρω στο 3.500 π.Χ. και θεωρείται το παλαιότερο παπούτσι που βρέθηκε ποτέ.

Το μήκος, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αντιστοιχεί σε παπούτσι νούμερο 37. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν ο κάτοχός του ήταν άνδρας ή γυναίκα. Το παπούτσι, που μοιάζει με μοκασίνι, αντιστοιχεί στο δεξί πόδι, ενώ είχε τύχει ιδιαίτερης φροντίδας. Έχει κατασκευαστεί ολόκληρο από ένα και μόνο κομμάτι δέρματος, ενώ δένει με δερμάτινα κορδόνια τόσο στη φτέρνα όσο και στο κουντεπιέ. Το εσωτερικό του ήταν παραγεμισμένο επιμελώς με χορτάρια, πιθανόν για να διευκολύνεται η διατήρηση της θερμότητας.

Η περιοχή στην οποία εντοπίστηκε απαιτούσε τη χρήση παπουτσιών. Το έδαφος έξω από τη σπηλιά είναι γεμάτο αιχμηρές πέτρες και αγκαθωτούς θάμνους. Επιπλέον, οι κλιματικές συνθήκες ήταν δύσκολες, με χειμωνιάτικους παγετούς.

Το συγκεκριμένο παπούτσι είναι το παλαιότερο γνωστό δερμάτινο υπόδημα, αλλά δεν κατέχει το απόλυτο ρεκόρ πρώτης εμφάνισης του είδους. Σε μια σπηλιά στο Μισούρι των ΗΠΑ ανακαλύφθηκαν σανδάλια ηλικίας άνω των 7.000 ετών. Πριν από αυτά, τα παλαιότερα κλειστά υποδήματα ήταν ένα ζευγάρι παπούτσια από γουρουνοτόμαρο ηλικίας 5.300 ετών που ανήκαν στη μούμια Ότζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: