Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Στρατιωτική άσκηση για εσωτερική καταστολή
 στην περιοχή Κορομηλά του Κιλκίς


Ασκηση προετοιμασίας των ευρωνατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων για ρόλους καθαρά εσωτερικής καταστολής, αλλά και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην περιοχή Κορομηλά του Κιλκίς, υπό την ευθύνη της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Νέα Σάντα. Μονάδες της συγκεκριμένης μεραρχίας συμμετέχουν είτε στις δυνάμεις που έχουν συγκροτηθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Battle Group), είτε στη NRF (δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ), είτε στην Ταξιαρχία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIE)..

Πρόκειται για άσκηση που εντάσσεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και αύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Σχηματισμών Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU Battle Group - BG) και σε αυτή συμμετέχουν όλα τα επιτελεία των μονάδων αυτών του ευρωστρατού. Σημειώνεται πως στη Λάρισα εδρεύει το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (OHQ), καθώς και ένας Σχηματισμός Μάχης, ο HELBROC BG (από τα αρχικά των χωρών Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρος).

Η συγκεκριμένη άσκηση δεν είναι απλά επί χάρτου, αλλά σύμφωνα με καταγγελίες παίρνουν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις, στρατεύσιμοι και επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι χωρίζονται σε «διαδηλωτές» και σε δυνάμεις αντιμετώπισής τους. Πάντως, από το ΓΕΕΘΑ, γίνεται λόγος μόνο για σεμινάριο επιτελών των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ, με αντικείμενο την «άσκηση ασφαλούς εκκένωσης αμάχων» και προβάλλεται σαν παράδειγμα η ελληνική συμμετοχή στην απομάκρυνση των αμάχων από το Λίβανο, στη διάρκεια τη εισβολής του Ισραήλ τον Ιούλη του 2006.

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6081839

Δεν υπάρχουν σχόλια: