Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις μέσω... δορυφόρου



       
     
Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ισχυρίζεται πως ανακάλυψε αρχαιολογικές τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία μέσω... Google Earth !

Αν και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τη χώρα, ο αρχαιολόγος – καθηγητής Ντέιβιντ Κένεντι, ανακοίνωσε ότι μέσω του δορυφόρου του Google Earth, ανακάλυψε πάνω από 2000 αρχαιολογικές τοποθεσίες στη Σαουδική Αραβία.

Ο δρ. Κένεντι δήλωσε στο περιοδικό New Scientist ότι πιστοποίησε τις τοποθεσίες των ανακαλύψεων του , ζητώντας την βοήθεια ενός φίλου του που δουλεύει στην αραβική χώρα.

Το καθεστώς στη Σαουδική Αραβία είναι εχθρικό προς τις θετικές επιστήμες, καθώς οι σκληροπυρηνικοί κληρικοί στο βασίλειο φοβούνται την ανακάλυψη πολιτισμών και θρησκειών που υπήρχαν στην περιοχή πριν την εμφάνιση του Ισλάμ. Έτσι, η ανακάλυψη και η πρόσβαση σε αρχαιολογικές τοποθεσίες είναι αυστηρά απαγορευμένη.

Μέσω δορυφορικών υπηρεσιών και αεροφωτογραφιών, έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν Ρωμαϊκές τοποθεσίες στην Βρετανία, οι γραμμές Νάσζα στο Περού και ερείπια των Μάγιας στην Μπελίσε της Κεντρικής Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: