Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011



Αγκιστρο Σερρών


Το Αγκιστρο είναι από τα λίγα ακριτικά χωριά της χώρας μας που τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του αυξάνεται σταδιακά, ενώ ελαττώνεται και ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων του. Οι ντόπιοι επιστρέφουν πίσω στη γενέτειρά τους και χτίζουν ξενώνες, ανακαινίζουν τις ταβέρνες και τα καφενεία και ασχολούνται με τις τουριστικές υπηρεσίες.
Γνωρίζοντας το χωριό και τα λουτρά

Λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα απέχει το Αγκιστρο, που βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νομού Σερρών. Ο οικισμός είναι χτισμένος στους πρόποδες του ομώνυμου όρους και είναι ήδη γνωστός από την εποχή του Φιλίππου Β’ για τα μεταλλεία σιδήρου και χρυσού που λειτουργούσαν εδώ.

Στο Αγκιστρο πηγάζουν τα ιαματικά νερά, με το πέτρινο βυζαντινό λουτρό του 950 μ.Χ. και τα καινούρια λουτρά που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια για να εξυπηρετήσουν το διαρκώς αυξανόμενο πλήθος των λουόμενων.

Η θερμοκρασία του νερού είναι 36 βαθμοί Κελσίου και καθένας από τους οκτώ λουτήρες - χαμάμ ενοικιάζεται για μισή ώρα σε ζευγάρια, παρέες και οικογένειες. Οι πυκνοί υδρατμοί σε συνδυασμό με το αμυδρό φως που εισέρχεται από τους μικρούς φεγγίτες του θόλου δημιουργούν ένα ονειρικό περιβάλλον χαλάρωσης, ανακούφισης και ευεξίας. Εκτός αυτού, το ζεστό ιαματικό νερό είναι κατάλληλο για αρθροπάθειες και ρευματοπάθειες.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο βυζαντινός πύργος με το ρολόι, που χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και τόπος απαγχονισμού. Στις τέσσερις γωνίες του υπάρχουν ακόμη οι πέτρινες εξοχές, από τις οποίες στηνόντουσαν οι αγχόνες για τις εκτελέσεις.

Αν σας αρέσουν οι εξερευνήσεις, μπορείτε να ανηφορίσετε προς το όρος Αγκιστρο, όπου θα συναντήσετε παροπλισμένες οχυρωματικές εγκαταστάσεις από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τμήματα της οχυρωματικής γραμμής Μεταξά.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το οχυρό Ρούπελ, όπου γίνονται ξεναγήσεις καθημερινά και αργίες (επικοινωνήστε προηγουμένως στο τηλ. 23210 95102). Επίσης, σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων θα συναντήσετε το εμπορικό κέντρο «Big Outlet Center» και λίγο μακρύτερα τα λουτρά Σιδηροκάστρου.


- Πώς να φτάσετε: Το Αγκιστρο βρίσκεται πολύ κοντά στον Προμαχώνα. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 125 χλμ.

- Κοιμηθείτε άνετα: Στο χωριό λειτουργούν πολλοί ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ενδεικτικά, «Το Ξύλινο Χωριό» (τηλ. 23230 41008, www.toxilino.gr), «Αγκιστρο» (τηλ. 23230 28518), «Χαμάμ» (τηλ. 23230 41420), «Οικίες art rooms» (τηλ. 23230 43010), «Τούλα» (23230 41005), «Το Αρχοντικό του Κωστή» (τηλ. 23230 41180, www.toarchontikotoukosti.gr).
- Μην παραλείψετε: Να δοκιμάσετε καπνιστή πέστροφα στην ταβέρνα - ιχθυοτροφείο του χωριού.
- Μάθετε περισσότερα: Στις ιστοσελίδες www.agistro.gr και www.agistro.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: