Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το μέγεθος των ψαριών



Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, επηρεάζει το μέγεθος των ψαριών, αποκαλύπτει μελέτη του Γεωργικού και Περιβαλλοντικού Κέντρου Ερευνών του Ιδρύματος Cemagref στη Γαλλία.

Τα ψάρια έχουν χάσει τη μισή σωματικής τους μάζα και τα μικρότερα είδη ψαριών αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των ευρωπαϊκών αλιευμάτων, ως συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Martin Daufresne.

Το μέγεθος είναι ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό που συνδέεται με διάφορες βιολογικές λειτουργίες, όπως η γονιμότητα και η ικανότητα αναπαραγωγής, δήλωσε ο Martin Daufresne.

Τα μικρότερα ψάρια τείνουν να παραγάγουν λιγότερα αυγά. Επίσης είναι περισσότερο ευάλωτα από τα αρπακτικά και από τους ανθρώπους, πράγμα που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη τροφική αλυσίδα και στα οικοσυστήματα.

Ένα παρόμοιο γεγονός σημειώθηκε πρόσφατα σε μια ράτσα προβάτων στη Σκωτία και ο κος Daufresne υποστήριξε ότι είναι δυνατό η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου, να ασκήσει σημαντική επίδραση στους οργανισμούς γενικότερα.

Προηγούμενη έρευνα έχει παρουσιάσει ότι ο πληθυσμός των ψαριών έχει επηρεαστεί από την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς έχει παρατηρηθεί ότι με το πέρασμα του χρόνου μεταναστεύουν σε διαφορετικές περιοχές. Οι θερμότερες περιοχές τείνουν να κατοικηθούν από τα μικρότερα ψάρια.

Ο κος Daufresne μαζί με την ομάδα του εξέτασαν τους πληθυσμούς των ψαριών στη Βαλτική, στις βόρειες θάλασσες και στους ποταμούς και έκαναν πειράματα σε βακτηρίδια και στο πλαγκτόν.

Βρήκαν ότι τα μεμονωμένα είδη έχασαν κατά μέσο όρο 50% της σωματικής τους μάζας τα προηγούμενα 20 με 30 έτη, γεγονός που έχει επιφέρει σημαντική μείωση των αλιευμάτων κατά 60%.

Γενικότερα η έρευνα που έκανε η ομάδα έδειξε ότι παρατηρείται μια συρρίκνωση των οργανισμών που ζουν σε διαφορετικά θαλάσσια περιβάλλοντα, όπως στο γλυκό και στο αλμυρό νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: