Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Το ολόγραμμα είναι πραγματικότητα!



Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα παρουσίασε στο περιοδικό Nature το πρώτο τρισδιάστατο ολόγραμμα, μία εικόνα κινούμενη, που μπορούμε να την δούμε χωρίς να έχουμε ανάγκη ειδικά γυαλιά.

Ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Nasser Peyghambarian είπε: “Η ολογραφική τηλεπαρουσίαση πλέον περιλαμβάνει τη δυνατότητα να μπορούμε να καταγράψουμε μια τρισδιάστατη εικόνα σε μια τοποθεσία και να τη δείξουμε σε κάποια άλλη τοποθεσία, σε πραγματικό χρόνο, οπουδήποτε στον κόσμο.

Στην καρδιά του συστήματος βρίσκεται μια οθόνη που είναι κατασκευασμένη από ένα καινοτόμο φωτοδιαθλαστικό υλικό, που μπορεί να ανανεώνει τα ολογράμματα κάθε δύο δευτερόλεπτα, Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να επιτύχει μια ταχύτητα σχεδόν πραγματικού χρόνου”!

Μία σειρά από κάμερες καταγράφουν την εικόνα από διαφορετική οπτική γωνία η κάθε μια. Η παρουσίαση του ολογράμματος βγαίνει αρτιότερη, αν χρησιμοποιηθούν πολλές κάμερες. Όσο περισσότερες δηλαδή τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα.
Η πληροφορία αυτή κατατάσσεται συστηματικά σε μία δέσμη λέιζερ η οποία συνδέεται με μια άλλη δέσμη που χρησιμοποιείται ως αναφορά.

Το τελικό αποτέλεσμα συγκαταλέγεται σε ένα φωτοδιαθλαστικό πολυμερές, το οποίο δημιουργεί και αποθηκεύει την εικόνα. Κάθε δόνηση του λέιζερ καταγράφει ένα ξεχωριστό hogel - είναι κάτι σαν ένα τρισδιάστατο pixel – στο φωτοδιαθλαστικό πολυμερές.

Σχηματίζεται το ολόγραμμα, χάνεται μετά από μερικά λεπτά ή δευτερόλεπτα, ενώ μπορεί να εξαλειφθεί και να πάρει τη θέση του άλλη εικόνα.

πηγή: pyles.tv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: