Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

 ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το συμπέρασμα ότι «ένας καθαρός και δίκαιος κόσμος είναι εφικτός» διατυπώνει η επιστημονική μελέτη που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Βάσει της έρευνας οι παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες είναι δυνατόν να καλυφθούν με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2050. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως αναφέρεται στη μελέτη, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θα έχουν μειωθεί περισσότερο από 80%.



Οι παγκόσμιες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν από «καθαρή» ενέργεια
Ως εκ τούτου θα πολλαπλασιαστούν οι πιθανότητες να συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2C και θα περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Αν συνεχίσουμε να βασιζόμαστε στα ορυκτά καύσιμα, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα μέλλον αυξανόμενων εντάσεων γύρω από το ενεργειακό κόστος, την ασφάλεια εφοδιασμού και τις κλιματικές επιπτώσεις», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της WWF Τζιμ Λιπ.
Ποιότητα ζωής
«Η έκθεση για την ενέργεια δείχνει πως μέσα σε τέσσερις δεκαετίες μπορούμε να έχουμε μια ανθηρή παγκόσμια οικονομία και κοινωνία που θα τροφοδοτούνται από καθαρή, φτηνή και ανανεώσιμη ενέργεια, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής».
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων θα υπερσκελίσει -το αργότερο έως το 2040- το κόστος των νέων επενδύσεων που θα χρειαστούν για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ΑΠΕ, ενώ εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη που θα προκύψουν έως το 2050 θα υπερβούν τα 4 τρισ. δολάρια.
Το κρίσιμο ζητούμενο, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης, είναι η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, των μηχανών και των βιομηχανιών, καθώς, εάν αυτή επιτευχθεί, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας προβλέπεται να μειωθεί κατά 15%

Δεν υπάρχουν σχόλια: