Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ο "Ότζι" απέκτησε νέο πρόσωπο




Πέθανε πριν από 5.300 χρόνια από τραύμα που του προκάλεσε βέλος και βρέθηκε στις ιταλικές Άλπεις. Τώρα ο "Ότζι" κοιτά ξανά τον κόσμο με το "νέο" του πρόσωπο.

Το μουμιοποιημένο σώμα του, βρέθηκε το 1991 από ζευγάρι Γερμανών, μέσα σε πάγο, σε ένα δύσβατο ορεινό πέρασμα. Πρόσφατα δύο Δανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες εικόνες, τον "δημιούργησαν" ξανά, αυτή τη φορά με καστανά μάτια, όπως θεωρούν ότι πρέπει να ήταν.

Ο "Ότζι" αποκαλύφθηκε στο κοινό με τη νέα του μορφή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών από την ανακάλυψή του. Εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μπολζάνο της βόρειας Ιταλίας.

Η ανακάλυψη του "Ότζι" είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση, καθώς οι επιστήμονες μπόρεσαν να συλλέξουν πολλά στοιχεία για τη ζωή του, αφού η σορός του ήταν διατηρημένη σε καλή κατάσταση και έφερε τα ρούχα και τα όπλα του.

Για την ακρίβεια φορούσε υποδήματα από δέρμα κατσικιού, κάπα από χόρτα και μαζί του είχε ένα τσεκούρι από ξύλο και χαλκό καθώς επίσης και μία φαρέτρα με βέλη.

Πήρε το όνομά του από την Κοιλάδα Οτζ (Oetz) στις ιταλοαυστριακές Άλπεις, όπου βρέθηκε. Ο "Ότζι" είχε ύψος περίπου 1,60, ήταν περίπου 50 κιλά και όταν άφησε την τελευταία του πνοή ήταν 45 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: