Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Βωμός Αγνώστου Θεού



Τι ήταν ο Άγνωστος Θεός στην Αρχαία Ελλάδα;



Ο Άγνωστος Θεός ήταν μια θεότητα που λάτρευαν οι αρχαίοι Αθηναίοι πέραν από το Δωδεκάθεο και τις αναρίθμητες μικρότερες θεότητες. Επρόκειτο για μια θεότητα στην οποία προσέφεραν τιμές χωρίς να ξέρουν ούτε την ύπαρξή της, ούτε το όνομά της.

Η λατρεία του άγνωστου θεού οφείλεται, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στο ότι κάποτε οι Αθηναίοι πρόσφεραν θυσίες σ'όλους τους θεούς εκτός από τον Πάνα, που γι'αυτόν το λόγο οργίστηκε μαζί τους. Έτσι αποφάσισαν να στήσουν βωμούς και να τους αφιερώσουν στον άγνωστο θεό από φόβο μήπως παραλείψουν ξανά κάποιον. Πάνω σ'αυτούς τους βωμούς τοποθετούσαν μια επιγραφή που έγραφε «Αγνώστω θεώ». Τέτοιοι βωμοί υπήρχαν, σύμφωνα με τον Παυσανία, στο Φάληρο και στην Ολυμπία.

Ο Απόστολος Παύλος όταν ήρθε στην Αθήνα το 50 μ.Χ. για να κηρύξει το Χριστιανισμό, είδε έναν απ'αυτούς τους βωμούς και για να μην προκαλέσει τις αντιδράσεις του κόσμου, που θα άκουγε για τη νέα θρησκεία, είπε πως επρόκειτο να μιλήσει για τον άγνωστο θεό, που οι Αθηναίοι ήδη λάτρευαν έστω και αν δεν τον γνώριζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: