Κυριακή, 6 Μαρτίου 2011

Νέο φάρμακο ενάντια στα εγκεφαλικά


Ενα νέο φάρμακο φαίνεται να προσφέρει μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο από τη γνωστή σε όλους ασπιρίνη.Η ουσία απιξαμπάνη δείχνει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με το
 «παραδοσιακό» ακετυλοσαλικυλικό οξύ στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης εγκεφαλικού στα άτομα με κολπική μαρμαρυγή, μια από τις συνηθέστερες μορφές καρδιακής αρρυθμίας, στην οποία το άτομο νιώθει ένα «φτερούγισμα» στην καρδιά.


Το συγκεκριμένο πρόβλημα στον καρδιακό ρυθμό μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρομβώσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ωστόσο οι μισοί περίπου από τους πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή δεν μπορούν να λάβουν για διαφορετικούς λόγους ισχυρότερα από την ασπιρίνη φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, προκειμένου να προστατέψουν το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

Μια νέα «τυχαιοποιημένη» κλινική δοκιμή σε 5.600 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έδειξε ότι η απιξαμπάνη, η οποία δρα μπλοκάροντας ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας σχηματισμού των θρόμβων- γνωστός ως παράγοντας Χa- μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 3,6% ετησίως. Συγκριτικά η ασπιρίνη φαίνεται να μειώνει τις αντίστοιχες πιθανότητες κατά 1,6% τον χρόνο.

Οπως ανέφερε ο Χανς-Κριστόφ Ντίνερ, καθηγητής του τμήματος Νευρολογίας και του Κέντρου για τα Εγκεφαλικά στο Πανεπιστήμιο της Εσσης στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου για τα εγκεφαλικά, «η απιξαμπάνη ήταν πολύ ανώτερη της ασπιρίνης, χωρίς μάλιστα να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας. Περιμέναμε όλοι ότι ένα ισχυρότερο από την ασπιρίνη φάρμακο όπως η απιξαμπάνη θα συνδεόταν με σοβαρότερες επιπλοκές σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο αιμορραγιών, αλλά δεν συνέβη κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: