Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2011

Εκπληκτικό αρχαιολογικό εύρημα. Προσωπογραφία-μινιατούρα του Μ.Αλεξάνδρου.

Εκπληκτικό αρχαιολογικό εύρημα. Προσωπογραφία-μινιατούρα του Μ.Αλεξάνδρου σε ημιπολύτιμο λίθο του 1.2 εκατοστών!!!

Τελικά αυτοί οι αρχαίοι είχαν μάτι...Μπορεί λόγω χαμηλής νοημοσύνης(σε αφθονία είχαν μόνο ο Γαλιλαίος και ο Νεύτωνας) να μην είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν τηλεσκόπια και μεγεθυντικούς φακούς,όμως παρ' όλα αυτά και δια γυμνού οφθαλμού, κάποιος κατασκεύασε μια προσωπογραφία με εξωφρενικές λεπτομέρειες επάνω σε λίθο του ενός εκατοστού(!!),ενώ ένας άλλος χάραξε ένα κείμενο 5000 λέξεων(!!) με γράμματα των 2 τετραγωνικών χιλιοστών επάνω στον υπολογιστή των Αντικυθήρων,την ίδια ώρα που Ίππαρχος παρατηρούσε την γέννηση ενός νέου αστέρα στον αστερισμό του Σκορπιού,και ο τυφλός Όμηρος περιέγραφε τους δορυφόρους του Άρη, τον Φόβο και το Δείμο (αυτούς που εμείς ανακαλύψαμε πριν μερικές δεκαετίες με τα υπερσύγχρονα τηλεσκόπια μας). Θα πρέπει επίσης να θεωρήσουμε σίγουρο 100% ότι στην περίπτωση της χάραξης της παρακάτω προσωπογραφίας στον ενός εκατοστού λίθο,και την χάραξη του κειμένου στον υπολογιστή των Αντικυθήρων, τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ,ήταν βαριοπούλα και καλέμι...)

Ένα σπάνιας ομορφιάς και αρχαιολογικής αξίας πορτραίτο - μινιατούρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήρθε στο φως πριν λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Ισραήλ. Είναι χαραγμένο σε ημιπολύτιμο λίθο, πιθανόν κορνεόλιο, και δεν ξεπερνάει τα 1.2 εκατοστά. Υπολογίστηκε ότι κατασκευάστηκε πριν 2.300 χρόνια, πιθανόν μετά το θάνατο του Μακεδόνα βασιλιά, το 323 π.Χ. Το μικροσκοπικό αυτό τεχνούργημα ανακάλυψε ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον ,το οποίο πραγματοποιεί τις ανασκαφές, στα ερείπια ενός κτιρίου στην πόλη Τελ Ντορ, που αποτελούσε ένα σημαντικό μεσογειακό λιμάνι κατά την ελληνιστική περίοδο... Η πόλη, 30 χιλιόμετρα νότια της Χάιφα, πέρασε στα χέρια του Αλεξάνδρου το 332π.Χ. χωρίς αντίσταση από τους κατοίκους της, και παρέμεινε για δύο αιώνες ένα αξιόλογο κέντρο του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή. Παρά το μικροσκοπικό μέγεθός του,ο καλλιτέχνης του έχει αποδώσει, με πολύ προσοχή,όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου,το οποίο απεικονίζεται από τα αριστερά.<<Υπάρχει ένα διάδημα -κάτι που μοιάζει με λευκή πάνινη ταινία τυλιγμένη στο κεφαλή- το οποίου υποδηλώνει ότι το πορτραίτο ανήκε σε βασιλιά των ελληνιστικών χρόνων>>αναφέρει η Τσέσικα Νίτσκε, καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, στην Ουάσιγκτον, η οποία αναγνώρισε ότι επρόκειτο για απεικόνιση του Αλεξάνδρου.<<Επίσης στην κάτω δεξιά μεριά του,κάτω από το σπάσιμο διακρίνονται ίχνη ενός ακτινοβόλου στέμματος. Μόνο οι απεικονίσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου(σπάνια) και των Πτολεμαίων της Αιγύπτου(συχνότερα) φέρουν το ακτινοβόλο στέμμα>>. Ωστόσο τα χαρακτηριστικά δεν ταίριαζαν σε καμιά από τις γνωστές απεικονίσεις Πτολεμαίων, ενώ παρέπεμπαν προς χαρακτηριστικά του Αλεξάνδρου.
Κατά την αρχαιότητα,όπως επισημαίνει η Νίτσκε,αυτό το είδος ημιπολύτιμου λίθου προερχόταν από την έρημο της Αραβίας ή της Αιγύπτου. Πρόκειται για ένα ανεκτίμητο αρχαιολογικό εύρημα, σύμφωνα με τους ειδικούς,όχι μόνο για την ομορφιά του ως έργο τέχνης, άλλα γιατί παρουσιάζει εντυπωσιακές λεπτομέρειες στο πρόσωπο του Αλεξάνδρου παρά το μικρό μέγεθος του.Επιπλέον, πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα πορτραίτα του Μακεδόνα βασιλιά, το οποίο αποτελεί εύρημα ανασκαφών,και δεν έχει εμφανιστεί από μη ελεγχόμενη πηγή, κατά συνέπεια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αυθεντικότητά του.

Πηγή: Εθνικό φόρουμ

Δεν υπάρχουν σχόλια: