Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Χαμένο χειρόγραφα επιστημονικής αξίας

Χαμένο χειρόγραφα επιστημονικής αξίας, σε δημοπρασία    




Ένα χειρόγραφο ηλικίας  που προμηνύει τη γέννηση της σύγχρονης επιστήμης, βγαίνει σε δημοπρασία . Η έκδοση του Δρ Ρόμπερτ Χουκ, θεωρήθηκε "ελλιπές στοιχείο επιστημονικής ιστορίας" κι έχει τιμή εκκίνησης περίπου τα 1,7 εκατομμύρια δολάρια. Περιέχει τις λεπτομέρειες των πειραμάτων του Χουκ, που εργάστηκε ως έφορος αρχαιοτήτων στη Βρετανική Βασιλική Ακαδημία από το 1662 και έγινε γραμματέας της από το 1677.

Οι σημειώσεις περιλαμβάνουν αλληλογραφία μεταξύ των Χουκ και Σερ Ισαάκ Νεύτωνα για τις πλανητικές κινήσεις και τη βαρύτητα, ενώ το χαμένο αρχείο επιβεβαιώνει την πρώτη παρατήρηση των μικροβίων από τον Άντονι Λέβενχουκ. Ο Χουκ παρατηρούσε με έντονο ενδιαφέρον τη φύση, γοητευόταν από τις μηχανικές κατασκευές, ενώ λόγω της κακής υγείας του ως παιδί, αφέθηκε αρχικά να εκπαιδευτεί μοναχός του. Ήταν ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης, που στάλθηκε στο Λονδίνο όταν πέθανε ο πατέρας του για να σπουδάσει υπό τις οδηγίες του κορυφαίου ζωγράφου πορτρέτων, Πήτερ Λέλυ.

Αρχικά ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο σχολείο του Ουέστμινστερ και έπειτα στο κολέγιο Κριστ, στην Οξφόρδη όπου κέρδισε μια θέση ως χορωδός. Εκεί μελέτησε την αστρονομία, δοκίμασε το χέρι του στις μηχανικές πτήσεις κι συναναστραφεί με τους κορυφαίους επιστήμονες της εποχής του. Οι επιστήμονες αυτοί, σε μία συνεδρίασή τους το Νοέμβριο του 1660 δημιούργησαν την Ακαδημία για την Προώθηση της Φυσικομαθηματικής Εκμάθησης μέσω Πειραμάτων, η οποία στα μέσα του1662 έλαβε βασιλική επιχορήγηση κι μετονομαστεί σε Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Το 1665 ο Χουκ, απέκτησε φήμη με τη δημοσίευση της Μικρογραφίας του, που περιέχει τις εικόνες των αντικειμένων που είχε μελετήσει με ένα μικροσκόπιο που είχε κατασκευάσει μόνος του, καθώς και διάφορες βιολογικές ανακαλύψεις. Αλλά τα ταλέντα του δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Χουκ ανακάλυψε ότι Δίας περιστρεφόταν γύρω από τον άξονά του, ενώ πρότεινε πως η βαρύτητα θα μπορούσε να μετρηθεί χρησιμοποιώντας ένα εκκρεμές.

Ήταν επίσης ταλαντούχος αρχιτέκτονας και σημαντικός βοηθός του Σερ Κρίστοφερ Ρεν κατά την ανοικοδόμηση του Λονδίνου μετά από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1666. Πρότεινε επίσης την παρουσία βαρυτικών "στροβίλων" που έλκουν τους κομήτες από την τροχιά τους, και εφηύρε το τηλεσκόπιο απεικόνισης, τον εξάντα, τον αρχείο - φύλακα με τρύπημα των χαρτιών, τον μετρητή αέρα, το γρανάζι με ατέρμονα άξονα και το βαρόμετρο. Ήρθε όμως σε σύγκρουση με τον Νεύτωνα όταν τον κατηγόρησε πως έκλεψε τις ιδέες του για την θεωρία παραγωγής φωτός και χρωμάτων το 1672, και στη συνέχεια ο Νεύτωνας αφαίρεσε όλες τις αναφορές στον Χουκ από το φημισμένο του βιβλίο, Principia. Παρά την τεράστια συμβολή του Χουκ στην επιστήμη και την κατανόηση, η μόνη καινοτομία που φέρει το όνομά του είναι ο νόμος του Χουκ, ο οποίος λέει ότι η επιμήκυνση ενός ελατηρίου είναι ανάλογη προς τη δύναμη που εφαρμόζεται. Ο Χουκ πέθανε στο Λονδίνο, το Μάρτιο του 1703, σε ηλικία 67. Το χειρόγραφο του Χουκ βρέθηκε τυχαία στο ντουλάπι ενός σπιτιού στο Χάμπσαϊρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: