Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

"ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ"

"ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ"    




Συνέντευξη, στην εφημερίδα Hurriyet, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, όπου απάντησε σε μια σειρά ερωτήσεων όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο κ. Δρούτσας επισήμανε πως, μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, πρέπει να υπάρξει λύση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών των δύο χωρών, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υφαλοκρηπίδα, καλώντας, παράλληλα, την Τουρκία, να υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Μας λένε ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, ότι έχει αλλάξει, σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει να γίνει πρωταγωνιστής στην περιοχή και δεν επιθυμεί την ένταση. Καθημερινά, όμως, αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα που προκαλούν ένταση.

Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν, συνεχώς, πάνω από τα νησιά που κατοικεί ο ελληνικός λαός. Τα πλοία του τουρκικού στόλου περνούν πολύ κοντά από τα χωρικά μας ύδατα».

Ο Έλληνας υπουργός συνέχισε: «Πώς μπορούμε να πείσουμε τον ελληνικό λαό; Γιατί συμβαίνουν αυτά στο Αιγαίο τη στιγμή που υπάρχει το θετικό αυτό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων; Δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματα αυτά».

Επίσης, επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ενώ υπογράμμισε πως «η Τουρκία χαρακτηρίζει τη χρήση του δικαιώματός μας, αυτού αιτία πολέμου. Αυτό όμως συνιστά ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας. Και θέλω να ρωτήσω, με αυτό τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων;»

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, είπε:

«Την περασμένη Παρασκευή, που η Ελλάδα γιόρταζε την εθνική της εορτή, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών. Με τον τρόπο αυτό, η Τουρκία, δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα:

«Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία, είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: