Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Τα αρχαιότερα βέλη στην ιστορία

Τα αρχαιότερα βέλη στην ιστορία



Βέλη ηλικίας 64.000 χρόνων ανακάλυψαν σε σπήλαιο στην Αφρική ερευνητές. Πρόκειται για τα αρχαιότερα βέλη, τα οποία μάλιστα αλλάζουν την ιστορία καθώς τοποθετούνται 20.000 πριν τις αρχικές εκτιμήσεις.
Στη σπηλιά Σιμπούντου, που βρίσκεται σε δασωμένο λόφο περίπου 40 χλμ. βόρεια του Ντέρμπαν, στη Νότια Αφρική, ανακάλυψαν οι ερευνητές τα αρχαιότερα βέλη ηλικίας 64.000 χρόνων, γεγονός που μεταθέτει την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας τουλάχιστον 20.000 χρόνια πιο πίσω.

Η ομάδα των αρχαιολόγων, με επικεφαλής τη Λιν Γουάντλεϊ από το Πανεπιστήμιο Γουϊτγουότερσραντ του Γιοχάνεσμπουργκ, ανακάλυψαν τα λίθινα βέλη, σκάβοντας σε στρώματα αρχαίων ιζημάτων ηλικίας έως και 100.000 ετών.

Η μικροσκοπική εξέταση που ακολούθησε έδειξε ότι τα προϊστορικά όπλα έφεραν υπολείμματα αίματος, οστών και άλλων ιχνών, στοιχεία ιδιαίτερα σημαντικά όσον αφορά τη χρήση τους. Επιπλέον, εξαιτίας του γεωμετρικού τους σχήματος, οι ειδικοί μπόρεσαν να ερμηνεύσουν τα χτυπήματα και τις φθορές που είχαν υποστεί, συμπεραίνοντας ότι πιθανότατα αποτελούσαν προεξοχές προϊστορικών βλημάτων και όχι αιχμές δόρατος.

Κατά την εξέταση βρέθηκαν επίσης ίχνη κολλητικής ουσίας από ρητίνη που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι εκείνοι ήταν ικανοί να κατασκευάζουν περίπλοκα εργαλεία από διαφορετικά υλικά και να τα συγκολλούν μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: