Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011

Νευρικά κύτταρα του «σωλήνα» Ελπίδα για θεραπεία της παράλυσης

Νευρικά κύτταρα του «σωλήνα»
Ελπίδα για θεραπεία της παράλυσης
Νευρικά κύτταρα του «σωλήνα»
Η καλλιέργεια νευρικών κυττάρων μέσα σε μικροσκοπικούς σωλήνες μπορεί μια ημέρα να σώσει άτομα με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού
       
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν πέτυχαν να «καλλιεργήσουν» νευρικά κύτταρα μέσα σε μικροσκοπικούς σωλήνες. Ελπίζεται ότι το νέο επίτευγμα θα επιτρέψει κάποια ημέρα σε παράλυτα άτομα με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού να ξαναπερπατήσουν.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν σωλήνες που έμοιαζαν πολύ με το εξωτερικό περίβλημα των φυσιολογικών κυττάρων και τους κάλυψαν με νευρικά κύτταρα ποντικών. Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια του πειράματος, τα νευρικά κύτταρα άρχισαν να αναπτύσσουν εκβλαστήσεις οι οποίες εξελίσσονται σε δενδρίτες (οι διακλαδώσεις του κυττάρου οι οποίες δημιουργούν συνάψεις με άλλα νευρικά κύτταρα). Οι εκβλαστήσεις αυτές αναπτύσσονταν κατά μήκος των σωλήνων και σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθούσαν το σχήμα τους.

Νευρικά κύτταρα στο επιθυμητό σχήμα

Τα αποτελέσματα του νέου πειράματος μαρτυρούν ότι, τουλάχιστον θεωρητικώς, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να «καλλιεργήσουν» νεύρα στο επιθυμητό κάθε φορά σχήμα προκειμένου να τα μελετήσουν καλύτερα. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία νεύρων τα οποία θα ακολουθούν προσχεδιασμένες πορείες μέσα στους σωλήνες. Οι ειδικοί από το Ουισκόνσιν σκοπεύουν μάλιστα να εγκαταστήσουν συσκευές καταγραφής ήχου προκειμένου να απαθανατίσουν την πιθανή «συνομιλία» μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Ελπίζουν ότι μια ημέρα θα μπορούν να συνδέουν ομάδες νευρικών κυττάρων σε υπολογιστές προκειμένου να αποκαταστήσουν την επικοινωνία τους, όταν αυτή έχει διακοπεί. Με αυτόν τον τρόπο μελλοντικά εκτιμούν ότι θα μπορούν να χαρίσουν και πάλι την κινητικότητα σε παράλυτους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: