Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Μετεωρίτες από Χιόνι

Μετεωρίτες από Χιόνι


To φαινόμενο του θερμοκηπίου φαίνεται να φταίει για την βροχή τεράστιων ογκολίθων από χαλάζι που πέφτουν από καθαρούς ουρανούς και μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες τρύπες σε αυτοκίνητα και σπίτια ανακοινώνει Ισπανός επιστήμονας.

Ο Jesus Martinez-Frias πέρασε τα τελευταία δυόμισι χρόνια μελετώντας αυτούς τους κρυομετεωρήτες, όπως λέγονται, που συνήθως ζυγίζουν πάνω από 10 κιλά και μπορούν να αφήσουν τρύπες 5 μέτρων σε αυτοκίνητα.

«Δεν με ανησυχεί το γεγονός ότι ένα τέτοιο κομμάτι πάγου θα πέσει πάνω στα κεφάλια μας αλλά το ότι τεράστιοι όγκοι πάγου σχηματίζονται εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα δολώνει ο Martinez-Frias, διευθυντής του γεωγραφικού πλανητάριου του αστροβιολογικου κέντρου της Ισπανίας. Τα ευρήματα του Martinez-Frias είναι εξαιρετικά ανησυχητικά διότι προβλέπουν μια γρηγορότερη αλλαγή κλίματος.

«Ατμοσφαιρικά συστατικά, όπως όζον και νερό, αλλάζουν στα διαφορετικά επίπεδα της ατμόσφαιρας. Πιστεύουμε ότι αυτά τα σημάδια θα μπορούσαν να είναι απόδειξη κλιματικής αλλαγής. Δεν πρόκειται για κάποιο τέχνασμα. Είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις τους φυσικούς από τους τεχνητούς όγκους πάγου. Δεν είναι νερό από τουαλέτες αεροπλάνου. Η ισοτοπική τους σύσταση δηλώνει ότι πρόκειται για Ιβηρική βροχή» προσθέτει.

Τα σύννεφα που σχηματίζουν πάγο από ατμό των αεροπλάνων που κρυσταλοποιεται είναι γνωστά στους πιλότους άλλα όπως υποστηρίζει ο Martinez-Frias λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας ένα στρώμα της ατμόσφαιρας γίνεται πιο θερμό ένα κάποιο άλλο μένει πιο κρύο και έτσι τέτοια σύννεφα παραμένουν στην θέση του περισσότερο χρόνο.

Το χαλάζι που δημιουργείται πέφτει από την ατμόσφαιρα, αποκτώντας όλο και περισσότερη μάζα και καταλήγει σε ακατοίκητες τοποθεσίες ενώ άλλες φορές έχει καταστροφικές συνέπειες.

Ο πρώτος κρυομετεωρητης που βρέθηκε φέτος στην Ισπανία από ένα έκπληκτο αγρότη ζύγιζε 15 κιλά. 'Aλλοι τρεις βρέθηκαν αργότερα ενώ όλοι οι κρυομετεωρήτες που έχουν βρεθεί την τελευταία δεκαετία φτάνουν τους 50. Σύμφωνα με τον Martinez-Frias μόνο το 1 πέμπτο από τους κρυομετεωρήτες που πέφτουν προλαβαίνουν να βρεθούν από άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: