Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων

Λαογραφικό Μουσείο ΒλάχωνΔιεύθυνση: Καραισκάκη 2, συνοικία Ιμαρέτ, 62121, Σέρρες, νομός Σερρών
Mέρες-Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή απόγευμα, πρωινά ύστερα από συνεννόηση
Τιμή εισιτηρίου: Είσοδος δωρεάν
Τηλ.: 2321023045
Fax.: 23210 – 23785

Το Λαογραφικό Μουσείο ανήκει στο Σύλλογο Βλάχων νομού Σερρών Γεωργάκης Ολύμπιος. Τα μέλη, ταυτόχρονα με την ίδρυση του συλλόγου, είχαν αρχίσει τη συλλογή υλικού προκειμένου να δημιουργήσουν μια λαογραφική θεματική συλλογή. Η προσπάθεια εντατικοποιήθηκε μετά το 1995. Τελικά δημιουργήθηκε ένα λαογραφικό μουσείο στις εγκαταστάσεις του συλλόγου και το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2008.

Σκοπός του μουσείου είναι η διατήρηση, η ανάδειξη και η διάδοση του λαικού πολιτισμού των Βλάχων της ευρύτερης περιοχής Σερρών.

Σύμφωνα με τη μουσειολογική μελέτη, που έγινε από τον Χρήστο Μπρούφα, το μουσείο εκτιθέμενο υλικό χωρίζεται σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει θέμα τη γέννηση του παιδιού και τη συμμετοχή σε οικιακές ασχολίες. Η δεύτερη, νέος στο κοπάδι, έφηβος στην κτηνοτροφία. Η τρίτη έχει θέμα τη νέα κοπέλα στον αργαλειό αλλά και τα πολλά υφαντά. Η τέταρτη, εντυπωσιακή πραγματικά κατηγορία, αφορά το νυφικό της Βλάχας νύφης. Στη διπλανή ενότητα, που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης το θέμα είναι η γαμήλια πομπή με τις παραδοσιακές φορεσιές και μάλιστα υπάρχουν μερικές από μετάξι και βελούδο. Στην έκτη ενότητα εκτίθενται τα ρούχα του γαμπρού και της προίκας. Τέλος η έβδομη ενότητα έχει ως θέμα το δείπνο στο σοφρά. Παράλληλα εκτίθενται σκεύη μεταλλικά οικιακής χρήσης, πινακωτή για την παρασκευή ψωμιού, κ.α. Τέλος σε μια βιτρίνα εκτίθενται παραδοσιακά χειροποίητα κοσμήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: