Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Επιθανάτιες εμπειρίες!


Επιθανάτιες εμπειρίες!


Η Φλορένς Κόχεν θα υποβαλόταν σε μια απλή χειρουργική επέμβαση στην καρδιά. Οι  γιατροί θα της διάνοιγαν μια αρτηρία. Μάλιστα δεν απαιτείτο καν ολική αναισθησία.  Θα της δινόταν κάτι που θα την έκανε λιγάκι να νυστάξει.
Ο καρδιολόγος της που βρισκόταν δίπλα στο κρεβάτι της, στο νοσοκομείο St. Vincent του Σίδνεϊ της Αυστραλίας, τη ρώτησε πώς νιώθει. Εκείνη απάντησε, «μια χαρά». Ξαφνικά όμως οι ζωτικές της ενδείξεις άρχισαν να αλλάζουν όπως και το χρώμα του προσώπου της.

Τρομακτικό, απόκοσμο. Καθώς ο γιατρός επαναλάμβανε την ερώτησή του, η γυναίκα ένιωσε να βρίσκεται έξω από το σώμα της, να ίπταται κοντά στο ταβάνι και να κοιτάζει από κάτω τον εαυτό της που βρισκόταν ξαπλωμένος σε ένα χειρουργικό κρεβάτι με τους γιατρούς σκυμμένους από πάνω της. Η Φλορένς παρατήρησε ότι το σώμα της στο κρεβάτι ήταν ντυμένο με μια πράσινη ρόμπα, στη μέση της οποίας υπήρχε ένα σχίσιμο. Και εκείνη φώναζε, «μη με κόψετε, είμαι ακόμη ξύπνια»... Τότε είδε ένα πυρακτωμένο φως σε σχήμα κώνου και ο αιωρούμενος εαυτός της εκτοξεύτηκε στην κορυφή του. Και μετά τίποτα...
Το περιστατικό αυτό συνέβη πριν από 20 χρόνια. «Ήταν τρομακτικό, απόκοσμο», θα πει η ίδια προς το αμερικανικό περιοδικό «ΤΙΜΕ». «Δεν μου αρέσει καθόλου να μιλάω γι΄ αυτό. Ήταν το πιο φωτεινό φως που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Δεν ήταν όνειρο. Είναι ακόμη πολύ, πολύ έντονο».

Αίσθηση ευφορίας. Η Φλορένς λοιπόν έζησε αυτό που ονομάζουμε επιθανάτια εμπειρία, αλλά όσο παράξενη κι αν ήταν, δεν περιείχε όλα τα στοιχεία μιας κλασικής αντίστοιχης περίπτωσης. Πολλοί άνθρωποι, την ώρα που είναι κλινικά νεκροί, δεν αντικρύζουν μόνο το υπέρλαμπρο φως αλλά νιώθουν ότι εισέρχονται σε ένα ατελείωτο τούνελ, βλέπουν συγγενείς που έχουν πεθάνει και ξεχωρίζουν τις φιγούρες τους.
Κάποιοι άνθρωποι περιγράφουν ότι κατευθύνονται από κάποιο πνεύμα, βλέπουν σε ανασκόπηση τα πιο σημαντικά γεγονότα της ζωής τους και ξαναβιώνουν κάθε συναίσθημα με το οποίο αυτά ήταν επενδεδυμένα.
Παρά το γεγονός ότι αισθάνονται πως είναι νεκροί, αυτός ο χείμαρρος συναισθημάτων που βιώνουν τους προσδίδει μια αίσθηση ευφορίας. Κατά κάποιον τρόπο, τους δίνεται να καταλάβουν ότι δεν ήρθε ακόμη η ώρα να πεθάνουν και επιστρέφουν στη σιγουριά του σώματός τους.
Δεν υπάρχει κάτι συγκεχυμένο σε αυτή την εμπειρία. Τα πάντα είναι έντονα σαν να πρόκειται για στιγμές της πραγματικής ζωής. Οι περισσότερες επιθανάτιες εμπειρίες έχουν αλλάξει αυτούς που τις βίωσαν. Απόδιωξαν από τη ζωή τους κάθε φόβο για τον θάνατο.

Είδαν πέρα από τον θάνατο
Oι εμπειρίες αυτές έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στους ειδικούς επιστήμονες. Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα ειδικών διαφωνούν όχι ως προς το αν αυτές οι εμπειρίες συμβαίνουν, αλλά για το τι ακριβώς είναι. Γενικώς είναι αποδεκτό πως 4% έως 18% των ανθρώπων που έχουν επανέλθει στη ζωή ύστερα από καρδιακή προσβολή, έχουν βιώσει μια επιθανάτια εμπειρία.
Η μια πλευρά των ειδικών υποστηρίζει ότι η επιθανάτια εμπειρία αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει σε έναν πεινασμένο για οξυγόνο εγκέφαλο. «Δεν υπάρχει μυστήριο γύρω από αυτές τις εμπειρίες», λέει στο αμερικανικό περιοδικό ο Μαρκ Μάχοβαλτ που είναι διευθυντής στο Περιφερειακό Κέντρο Διαταραχών του Ύπνου στη Μινεσότα των ΗΠΑ.
«Πολλοί άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι πρόκειται για θρησκευτικό, παραφυσικό ή υπερφυσικό φαινόμενο. Το γεγονός όμως ότι οι επιθανάτιες εμπειρίες μπορεί να εξηγηθούν επιστημονικά, τις απογυμνώνει από οποιαδήποτε μυστηριακή επικάλυψη».

Έργο της συνείδησης.
Από την άλλη, η δεύτερη σχολή σκέψης των ειδικών προτείνει μια εντελώς διαφορετική εξήγηση γι΄ αυτές τις εμπειρίες. Λένε δηλαδή ότι πρόκειται για έργο της συνείδησής μας, η οποία ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει ανεξάρτητα από τον εγκέφαλό μας. Αυτό φανερώνει ότι η συνείδηση του ανθρώπου αποτελείται από πιο περίπλοκους μηχανισμούς από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα. Οι επιστήμονες σήμερα γνωρίζουν ότι μόλις σταματήσει η καρδιά ενός ανθρώπου, ο μαρασμός της εγκεφαλικής λειτουργίας που προκαλείται από τη διακοπή της παροχής αίματος, είναι απότομος.
Ταυτόχρονη καταγραφή του ρυθμού της καρδιάς και της παραγωγικότητας του εγκεφάλου δείχνει ότι σε διάστημα από 11 έως 20 δευτερόλεπτα μετά τη διακοπή της καρδιακής λειτουργίας, τα κύματα του εγκεφάλου γίνονται επίπεδα.

Αγωνιώδης προσπάθεια του εγκεφάλου
ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ τελικά, ίσως, βρίσκεται η λύση στο αίνιγμα των επιθανάτιων εμπειριών. Το ισχυρότερο ένστικτο του ανθρώπου είναι η επιβίωση. Όταν η καρδιά σταματά να δουλεύει και διακόπτεται η παροχή οξυγόνου, ο εγκέφαλος προσπαθεί να αμυνθεί με κάθε τρόπο. Με ακαθόριστη σειρά, αρχίζουν να προβάλλονται εικόνες και συναισθήματα από τους λοβούς, όπου αποθηκεύεται η μνήμη. Ίσως η ανασκόπηση της ζωής που βιώνει όποιος ζει μια επιθανάτια εμπειρία, είναι ακριβώς μια αγωνιώδης προσπάθεια του εγκεφάλου να βγει από την κρίση στην οποία περιήλθε. Οι εικόνες του λαμπερού φωτός και του τούνελ μπορεί να οφείλονται στην εξασθένηση του οπίσθιου και των ακριανών τμημάτων του εγκεφάλου, ενώ η αίσθηση ευφορίας που φαίνεται να πλημμυρίζει όσους βιώνουν μια τέτοια εμπειρία μπορεί να είναι ένας νευροχημικός μηχανισμός αντι-πανικού που προκαλείται από τον υπέρτατο κίνδυνο.

Αμφισβητίας καρδιολόγος
Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ καρδιολόγος Βαν Λόμετ, στην προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει το φαινόμενο των επιθανάτιων εμπειριών, επιχειρεί να θέσει υπό αμφισβήτηση θεμελιώδεις ιδέες της επιστήμης, όπως για παράδειγμα ότι η συνείδηση και το μνημονικό εδράζονται στον εγκέφαλο. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, υποστηρίζει ότι η συνείδηση μπορεί να εκδηλωθεί ή να αναπτυχθεί σε κάποια εναλλακτική διάσταση, που δεν θα σχετίζεται με τις έννοιες του χώρου και του χρόνου όπως τις αντιλαμβάνεται το σώμα μας. «Κατά την άποψή μου, ο εγκέφαλος δεν παράγει συνείδηση, αλλά μας καθιστά ικανούς να εκδηλώσουμε οι ίδιοι τη συνείδησή μας», λέει στο αμερικανικό περιοδικό «ΤΙΜΕ» ο Βαν Λόμετ, ο οποίος συγκρίνει τον εγκέφαλο με μια τηλεόραση που λαμβάνει προγράμματα, αποκωδικοποιώντας πληροφορίες από ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: