Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Επιταχυντής Tevatron μπροστά σε νέα δύναμη της φύσης

Επιταχυντής Tevatron μπροστά σε νέα δύναμη της φύσης


Ένα άγνωστο, μέχρι σήμερα, υποατομικό σωματίδιο πιθανόν να εντοπίστηκε στον αμερικανικό επιταχυντή Tevatron του Εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο, ενώ, όπως υποστηρίζουν μερικοί επιστήμονες, ίσως επιβεβαιωθεί και η ύπαρξη μιας νέας δύναμης στη φύση.

Αν και προς το παρόν διατηρούν συγκρατημένη στάση αφήνοντας ένα περιθώριο σφάλματος, θεωρούν ότι η παρατήρησή τους ευσταθεί.

«Αν ισχύει, είναι κάτι πολύ μεγάλο» δήλωσε ο θεωρητικός φυσικός του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Νιλ Γουάινερ, ενώ η φυσικός του Χάρβαρντ Λίζα Ράνταλ είπε ότι πρόκειται για «σίγουρα ενδιαφέρον, αν είναι πραγματικό».

Το ενδεχομένως νέο σωματίδιο εμφανίστηκε με τη μορφή μιας «ύποπτης ανωμαλίας» στα δεδομένα του Tevatron. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανωμαλία αυτή αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για την οποία υπάρχουν δυο πιθανές ερμηνείες. Η μια είναι να δηλώνει την παρουσία μιας νέας εκδοχής του μποζονίου Χιγκς _ του υποθετικού ως τώρα σωματιδίου που προσδίδει στα άλλα υποατομικά σωματίδια τη μάζα τους και στο Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής τη συνοχή του.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι αντιπροσωπεύει μια άγνωστη μέχρι σήμερα δύναμη στη φύση, η οποία έρχεται να προστεθεί στη βαρύτητα, τον ηλεκτρομαγνητισμό και τις πυρηνικές δυνάμεις και εκδηλώνεται μόνο μέσα σε πολύ μικρές διαστάσεις όπως αυτές που παρατηρούνται στο εσωτερικό των ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση η νέα ανακάλυψη, αν αποδειχθεί σωστή, έρχεται να αλλάξει ριζικά τις καθιερωμένες γνώσεις της Φυσικής των τελευταίων δεκαετιών. Αυτό διότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εισάγει νέες παραμέτρους ή αποδεικνύει ότι κάποια πράγματα δεν είχαν γίνει ως τώρα κατανοητά όπως θα έπρεπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: