Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η Γερμανία έχει κερδίσει 10 δισ. ευρώ από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα

«Η Γερμανία έχει κερδίσει 10 δισ. ευρώ από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα»





Κι όμως, η Γερμανία έχει κερδίσει μέχρι τώρα 10 δισ. ευρώ από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.    Αυτό αποκαλύπτει αρθρογράφος των Financial Times Deutschland, Thomas Fricke. Με άρθρο του υποστηρίζει ότι «η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της Bild χωριστά και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών», αναφέρει με έντονα ειρωνικό ύφος ο Fricke.

Αναλύοντας το «γερμανικό κέρδος», ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι για τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκο.

Ηδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Ελλάδα κατ' εντολήν της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ περίπου - ή 157 ευρώ για κάθε αναγνώστη της Bild, συνεχίζει ειρωνευόμενος ο αρθρογράφος.

Κέρδος προκύπτει και από το γεγονός ότι οι επενδυτές στρέφονται προς τα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Η ελληνική κρίση συμπίεσε και το ευρώ προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στη Γερμανία και μειώνοντας το εισαγωγικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Από όλα αυτά προκύπτει κέρδος 10 δισ. ευρώ για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «η αποτροπή της ελληνικής χρεοκοπίας εναπόκειται στην προθυμία χορήγησης βοήθειας προς την Ελλάδα. Μόνο έτσι θα καθησυχαστούν οι αγορές και θα δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. Η Γερμανία μπορεί να βοηθήσει προσφέροντας τα χρήματα που κέρδισε από την κρίση», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: