Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Μεσόγειος: εξαφανίζονται τα «περιζήτητα» ψάρια λόγω υπεραλίευσης

Μεσόγειος: εξαφανίζονται τα «περιζήτητα» ψάρια λόγω υπεραλίευσης


Με εξαφάνιση απειλούνται, λόγω της υπεραλίευσης, ορισμένα από τα πιο περιζήτητα ψάρια στα ευρωπαϊκά εστιατόρια, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Ειδικότερα, ανάμεσα στα ψάρια που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τη θάλασσα της Μεσογείου τα επόμενα χρόνια συγκαταλέγεται ο ερυθρός τόνος, το λαυράκι και ο μπακαλιάρος.

Δυσοίωνες όμως είναι οι προβλέψεις της IUCN και για τα μη εμπορικά αλιεύματα, όπως οι καρχαρίες, τα δελφίνια, οι φάλαινες, οι θαλάσσιες χελώνες, καθώς εγκλωβίζονται στα δίχτυα των ψαράδων και πεθαίνουν.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η αναπαραγωγική ικανότητα του ερυθρού τόνου στις ακτές της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής μειώθηκε κατά 50% τα τελευταία 40 χρόνια, εξαιτίας της υπεραλίευσης.

Σημειώνεται ότι αν και έχουν θεσπιστεί ποσοστώσεις, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αλιεία του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ειρηνικό, η κατάσταση επιδεινώνεται αφού οι αλιείς τις αγνοούν.

Συνολικά, πάνω από 40 είδη ανάμεσα στη Νότια Ευρώπη και τη Βόρειο Αφρική απειλούνται με εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια, εκτός αν οι κυβερνήσεις μεριμνήσουν για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων και τη δημιουργία θαλάσσιων καταφύγιων.

ΠΗΓΗ:econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: