Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Βιομετρικός «Μεγάλος Αδελφός»

Βιομετρικός «Μεγάλος Αδελφός»


Το FBI δημιουργεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στην Ιστορία με δεκάδες εκατομμύρια «φακελωμένους». Θα λειτουργήσει το 2013 στη Βιρτζίνια

Ο Οργουελ έπεσε έξω μόνο καμιά τριανταριά χρόνια... Αντί για το «1984», ο Μεγάλος Αδελφός θα πιάσει δουλειά το 2013. Τότε, σύμφωνα με τη «Washington Ρost», θα λειτουργήσει στο Κλάρκσμπουργκ της Δυτικής Βιρτζίνια η μεγαλύτερη βάση δεδομένων στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την ονομασία Next Generation Identification (Ταυτοποίηση Επόμενης Γενιάς). Σε ένα μπούνκερ υψίστης ασφαλείας, μεγέθους δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων, το FBI θα φακελώσει τα βιομετρικά στοιχεία δεκάδων εκατομμυρίων υπόπτων για τρομοκρατία.

Πάρτι στον... άλλο κόσμο θα κάνει ο διαβόητος Εντγκαρ Χούβερ - πανίσχυρο αφεντικό του FBI την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Σύμφωνα με την τελευταία παρτίδα αποχαρακτηρισμένων αρχείων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Χούβερ εισηγήθηκε το 1950 στον πρόεδρο Τρούμαν τη σύλληψη χωρίς ένταλμα 12.000 Αμερικανών υπόπτων για «προδοσία, κατασκοπεία και σαμποτάζ» - προφανώς υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης, στο ξεκίνημα του πολέμου της Κορέας. Οι «Νew York Τimes» τονίζουν πως είναι άγνωστο αν και πόσες τέτοιες συλλήψεις ενέκρινε ο Τρούμαν, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Μισό και πλέον αιώνα αργότερα ο υπερυπολογιστής της Βιρτζίνια, κόστους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, θα μπορεί να ταυτοποιήσει έναν ύποπτο μέσα σε δευτερόλεπτα, συγκρίνοντας ψηφιακά αποτυπώματα των δέκα δακτύλων, χρώμα ίριδας και σχήμα προσώπου.

Χάρη στον όγκο και την ταχύτητα του υπολογιστή θα είναι εφικτός ο έλεγχος 100 χιλιάδων υπόπτων την ημέρα. Εξάλλου, στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει τεχνική δυνατότητα ταυτοποίησης του συνόλου των επιβατών μιας πτήσης πριν από την επιβίβαση, από απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Ακρως εφιαλτικό, αλλά απολύτως αληθινό, σύμφωνα με τον Μπόγιαν Τσούκιτς, τεχνικό υπεύθυνο του «Μεγάλου Αδελφού» της Βιρτζίνια.

Το Πεντάγωνο έχει ήδη φακελώσει τα βιομετρικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου Ιρακινών και Αφγανών, αλλά κανείς δεν εγγυάται στους Αμερικανούς πολίτες ότι δεν θα έχουν την ίδια τύχη. Η εκπρόσωπος του FBI, Κίμπερλι ντελ Γκρέκο, καθησύχασε πως οποιοσδήποτε Αμερικανός πολίτης θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στα βιομετρικά δεδομένα του κατόπιν αιτήσεως. Ομως τα στοιχεία του θα καταχωρίζονται σε ειδικό μητρώο «αιώνια και αμετάκλητα», όπως φοβάται ο ειδικός της «Σίλικον Βάλεϊ», Πολ Σάφο. «Ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας καταστρέφεται. Τα βιομετρικά δεδομένα και τα στοιχεία όσων μπαίνουν στο NGI ποτέ!», προειδοποιεί.

Πέρα από την προφανή απειλή στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Πολ Σάφο εκφράζει αμφιβολίες και για την ασφάλεια αυτού του ηλεκτρονικού Γολιάθ. «Αν κάποιος χάκερ μπει στα ηλεκτρονικά αρχεία του NGI και σας κλέψει το χρώμα της ίριδας, δεν είναι και τόσο εύκολο να αποκτήσετε νέο βολβό ματιού», υποστηρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: