Τετάρτη, 11 Μαΐου 2011

Ασφάλεια τροφίμων: τέρμα τα «ψιλά γράμματα»

Ασφάλεια τροφίμων: τέρμα τα «ψιλά γράμματα»Οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να ενημερώνουν τον καταναλωτή για κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία του, σύμφωνα με έκθεση που ενέκρινε η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ στις 19 Απριλίου. «Καλή βάση για διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις στο συμβούλιο» χαρακτήρισε την απόφαση η εισηγήτρια του ΕΚ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ (Χριστιανοδημοκράτες) Renate Sommer.

«Πρέπει να τελειώνουμε με τις εθνικές προδιαγραφές που διαφέρουν από χώρα σε χώρα και να προχωρήσουμε σε ευρωπαϊκές. Ελπίζω να έχουν πετύχει συμφωνία μέχρι τον Ιούλιο», σημείωσε η Renate Sommer, τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να έχει ο καθ’ ένας ξεκάθαρη ενημέρωση για το τι τρώει: «ο καταναλωτής σήμερα βρίσκει πολλές πληροφορίες στις συσκευασίες αλλά συχνά είναι τόσο μικρά τα γράμματα που είναι αδύνατον να τις διαβάσεις. Οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν»…

Συνολικά η έκθεση δέχθηκε 420 τροπολογίες και μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές που προτείνονται είναι οι εξής;

Μέγεθος: τα γράμματα στις συσκευασίες δεν μπορούν να είναι μικρότερα από 1,2 χιλιοστά για να διαβάζονται ευκολότερα.
Αλλεργιογόνα: εκτός από τα συσκευασμένα τρόφιμα, σαφής ενημέρωση για την παρουσία αλλεργιογόνων θα πρέπει να παρέχεται στα φρέσκα, μη συσκευασμένα τρόφιμα και στα εστιατόρια.
Ημερομηνία κατάψυξης: θα πρέπει να αναγράφεται καθαρά η ημέρα κατάψυξης στα μη κατεργασμένα πουλερικά, κρέατα και ψάρια.
Προέλευση: θα πρέπει να αναγράφεται σαφώς η προέλευση κάθε ενιαίου προϊόντος (όπως, φρούτα λαχανικά, κρέατα, ψάρια και πουλερικά) και ορισμένων μεταποιημένων τροφίμων. Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται η χώρα γέννησης, εκτροφής και σφαγής του ζώου όταν αυτές διαφέρουν, κάτι στο οποίο έχει εκφράσει την αντίθεσή του το συμβούλιο.
Προαιρετικά: στο εμπρός μέρος της συσκευασίας η τοποθέτηση τέτοιων πληροφοριών θα είναι προαιρετική.
Υποχρεωτικά: στο πίσω μέρος της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται η περιεκτικότητα σε λίπη, κορεσμένα λίπη, ζάχαρη, αλάτι, πρωτεΐνες υδατάνθρακες, τεχνητά τρανς-λιπαρά και ενέργεια (θερμίδες)-
Υποκατάστατα: σαφής ένδειξη της παρουσίας υποκατάστατων όπως το τεχνητό «τυρί» ή συγκολλημένα κρέατα.
Εξαιρούνται: τα οινοπνευματώδη, οι συσκευασίες δώρου, τα εποχικά γλυκά, τα γεύματα άμεσης κατανάλωσης και τα χειροποίητα τρόφιμα από μικρούς παραγωγούς.

Οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αρχίσουν στις 10 Μαΐου και ελπίζεται να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: