Πέμπτη, 26 Μαΐου 2011

CERN: Ο επιταχυντής πέτυχε νέο ρεκόρ

CERN: Ο επιταχυντής πέτυχε νέο ρεκόρ


Ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο (LHC) κοντά στη Γενεύη (Ελβετία) πέτυχε σήμερα ένα ρεκόρ, σπάζοντας ένα «συμβολικό όριο» με «100 εκατομμύρια συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Μισέλ Σπίρο, πρόεδρος του συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Αυτό το ρεκόρ επιτεύχθηκε «τη νύχτα αυτή, γύρω στις 02:00 το πρωί» δήλωσε ο Σπίρο επί τη ευκαιρία μιας διάσκεψης στο Παρίσι με θέμα «το άπειρα μικρό και το άπειρα μεγάλο».

Πριν από έναν μήνα, ο επιταχυντής σωματιδίων (Large Hadron Collider, LHC) είχε ήδη δημιουργήσει ένα ρεκόρ φωτεινότητας, που αντιστοιχεί σε «10 εκατομμύρια συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο. Τώρα αυτό έχει δεκαπλασιαστεί» είπε ο κ. Σπίρο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Με τη σύγκρουση δεσμών πρωτονίων που κυκλοφορούν σε αντίθετη κατεύθυνση σε ένα δαχτυλίδι με περίμετρο 27 χιλιόμετρα, ο LHC έχει ως στόχο να αναδημιουργήσει τις συνθήκες της έντονης ενέργειας των πρώτων κλασμάτων του δευτερολέπτου μετά το Big Bang, πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι φυσικοί αναζητούν έναν από τους κρίκους που λείπουν από τη θεωρία των σωματιδίων, το περίφημο μποζόνιο (σωμάτιο) του Higgs, το οποίο θα δώσει τη μάζα τους σε όλα τα άλλα.

Για να πούμε ότι αυτό υπάρχει, η απάντηση θα μπορούσε να «έλθει από φέτος το καλοκαίρι», αλλά «για να πούμε ότι δεν υπάρχει, θα πρέπει να περιμένουμε έως το τέλος του επόμενου έτους» δήλωσε ο κ. Σπίρο.

«Αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε ήδη μερικά τρισεκατομμύρια συσσωρευμένων συγκρούσεων» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι η δυσκολία να βρεθεί το μποζόνιο του Higgs εξαρτάται από τη μάζα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: