Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011

Στρατηγός στην Τουρκία ετοίµαζε θερµό επεισόδιο

Στρατηγός στην Τουρκία ετοίµαζε θερµό επεισόδιο


Νέα ένταση µεταξύ στρατού και κυβέρνησης προµηνύει η σύλληψη του αρχηγού της Πολεµικής Ακαδηµίας, στρατηγού Μπιλγίν Μπαλανλί, ο οποίος είναι τώρα ο αξιωµατικός µε τον υψηλότερο βαθµό στη φυλακή. Την ίδια ώρα ο στρατηγός Κενάν Εβρέν καλείται για πρώτη φορά σε κατάθεση µε την κατηγορία διενέργειας πραξικοπήµατος το 1980. «Το θέµα είναι στα χέρια της ∆ικαιοσύνης, δεν µπορώ να πω τίποτα», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψη του πρώτου εν ενεργεία στρατηγού, δύο µάλιστα εβδοµάδες πριν από τις εκλογές της 12ης Ιουνίου στη χώρα. Ο Μπιλγίν Μπαλανλί κατηγορείται ότι ετοίµασε το σχέδιο «Οράζ», το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο «Βαριοπούλα».

Με βάση αυτό το σχέδιο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάµεις θα κατέρριπταν δικό τους πολεµικό αεροσκάφος στο Αιγαίο και θα επέρριπταν την ευθύνη στην Ελλάδα, µε στόχο να προκληθεί θερµό επεισόδιο µεταξύ των δύο χωρών και να δηµιουργηθούν οι συνθήκες ώστε ο στρατός να αναλάβει δράση ανατρέποντας την κυβέρνηση.

Ο Μπαλανλί κατηγορείται ότι είχε στενή συνεργασία µε τον στρατηγό Ιµπραχίµ Φιρτίνα, ο οποίος ήταν ο εµπνευστής του σχεδίου «Βαριοπούλα» τον Φεβρουάριο του 2003.

«Αν αυτοί οι ισχυρισµοί είναι σοβαροί, τότε υπάρχει µεγάλο θέµα. Λυπάµαι για την κατάσταση στην οποία περιέπεσε ο στρατός», σχολιάζει η δηµοσιογράφος Ναζλί Ιλιτσάκ.

Πάντως τοΓενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων∆υνάµεων, παρ’ όλο που δεν προέβη σε καµία ανακοίνωση, φαίνεται να είναι ενοχληµένο από τις εξελίξεις.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ µάλιστα, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν, έφεραν την ηγεσία του στρατού να είχε ακυρώσει τις ασκήσεις στο Αιγαίο την περασµένη εβδοµάδα ως αντίδραση στη νέα επιχείρηση η οποία θα ξεκινούσε αυτές τις µέρες εναντίον υψηλόβαθµων στελεχών του στρατού.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: