Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Μειώστε το αλάτι και αυξήστε το κάλιο για καλύτερη ζωή

Μειώστε το αλάτι και αυξήστε το κάλιο για καλύτερη ζωή


Η υπερκατανάλωση αλατιού και η μειωμένη πρόσληψη καλίου αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, τονίζουν Αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.

Οι επιστήμονες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ δημιουργούν το αντίπαλο δέος σε αμφισβητούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και δεν εντόπισε στοιχεία για την θετική συμβολή του περιορισμού του αλατιού στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακής νόσου και πρόωρου θανάτου.

«Το αλάτι κάνει κακό στον οργανισμό» εξηγεί ο Δρ Τόμας Φάρλεϊ που ηγείται της εκστρατείας για την μείωση του αλατιού σε συσκευασμένα τρόφιμα και πιάτα εστιατορίων κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν με τον Δρ Φάρλεϊ ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού δεν κάνει κακό και ο περιορισμός του μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κατανάλωση αλατιού παρουσιάζει συνεχή αύξηση από την δεκαετία του 1970, με τους Αμερικανούς να καταναλώνουν διπλάσια από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.

Η μελέτη των CDC επικεντρώθηκε κυρίως στα δεδομένα που αναδεικνύουν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι και φτωχή σε κάλιο είναι επικίνδυνη.

Για την έρευνα εξετάστηκαν οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του νατρίου και του καλίου στο πλαίσιο 15ετους μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι.

Μέχρι την ολοκλήρωση της μελέτης, 2.270 άτομα είχαν αποβιώσει, 825 εκ των θανάτων οφείλονταν σε καρδιακό νόσημα και 433 σε θρόμβους αίματος και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν υψηλή κατανάλωση αλατιού και χαμηλή πρόσληψη νατρίου διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο.

«Οι άνθρωποι που έτρωγαν πολύ νάτριο και λίγο κάλιο είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου (ή 200% αύξηση) από έμφραγμα», υπογραμμίζει η Δρ Έλενα Κουκλινα που συμμετείχε στη μελέτη.

Οι καταναλωτές λοιπόν θα πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση καλίου, προσθέτοντας στην διατροφή τους περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως σπανάκι, σταφύλια, καρότα, γλυκοπατάτες και γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά.

Η ερευνήτρια προσθέτει ότι το κάλιο αντισταθμίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του νατρίου στον οργανισμό. Αυτή εξισορρόπηση επηρεάζεται όταν οι άνθρωποι επιλέγουν επεξεργασμένα τρόφιμα που τείνουν να έχουν πολύ αλάτι και μειωμένη περιεκτικότητα σε κάλιο.

Αντί λοιπόν να επικεντρώνουμε απλώς στον περιορισμό του νατρίου, καλύτερα να στοχεύουμε στην αύξηση της κατανάλωσης του καλίου.

health.in

Δεν υπάρχουν σχόλια: