Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Βιομετρικά συστήματα: Το στοίχημα του μέλλοντος

Βιομετρικά συστήματα: Το στοίχημα του μέλλοντος


«Και τώρα 007 πρέπει να δώσεις προσοχή». Με αυτό τον τρόπο ο Q θα ...μάλωνε τον Τζεημς Μπόντ εαν βρισκόμασταν σε μια απο τις ταινίες του βρετανού πράκτορα, και του παρουσίαζε τα λεγόμενα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας. Πρόκειται για συστήματα που όλοι λιγότερο ή περισσότερο έχουμε χρησιμοποιήσει στην καθημερινότητα μας. Και η τελειοποίηση τους αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα των επιστημόνων αλλά και των υπευθύνων ασφαλειας για τα χρόνια που έρχονται.

Είτε όταν χρησιμοποιούμε τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, είτε όταν ένας σαρωτής «διαβάζει» τον αμφιβληστροειδή μας για να περάσουμε μια πόρτα, όλοι έχουμε κάνει χρήση αυτών των συστημάτων.
.
Τώρα το στοίχημα είναι να χρησιμοποιησουμε για λόγους ασφαλείας είτε τα δόντια μας, είτε ακόμα και τα..μαλλιά μας.

Η χρήση αυτών των βιομετρικών συσκευών προσέθετε δράση και αίγλη στις αστυνομικές και κατασκοπευτικές τιανίες του Χόλυγουντ, ενώ ταυτόχρονα τόσο οι εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να ..ξεπεράσουν στην πραγματικότητα τα σενάρια.

Η βιομετρική επαλήθευση συνεπάγεται τον εντοπισμό κάποιου μέσα από ένα από τα μοναδικά βιολογικά χαρακτηριστικά του.

Αυτά περιλαμβάνουν τα πάντα, από ένα δακτυλικό αποτύπωμα, την ίριδα, τον αμφιβληστροειδή, ή το σχέδιο της παλάμης ενός χεριού, της πατούσας, το σχήμα του αυτιού, τις φωνητικές χορδές, ακόμη και την οσμή του σώματος.

Η βιομηχανία βιομετρικών συστημάτων υποστηρίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια απότομη αύξηση του αριθμού των εταιρειών που προστατεύουν τους χώρους εργασίας τους με αυτό το είδος της τεχνολογίας τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαική Ένωση.

«Εως πρόσφατα είχαμε μεγάλα ποσοστά ψευδούς απόρριψης», λέει ο Ιτάι Λάνγκερ από την ισραηλινή εταιρεία BioGuard.

«Εαν δεν έβαζε κάποιος το δάχτυλο του με την ίδια γωνία στην ανάλογη συσκευή, όπως την πρωτη φορά, θα του απαγορευόταν η είσοδος. Εαν επίσης δεν έβαζε την ίδια δυνάμη - για παράδειγμα, εαν έκανε πολλή χειρωνακτική εργασία και είχε κουραστεί  - τα μηχανήματα δεν θα τον αναγνώριζαν».

Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, παραδεχεται ο ίδιος. «Υπάρχουν μηχανήματα που κάνουν εγγραφή με ακρίβεια ακόμα και αν βάλετε το δάχτυλό σας πάνω στον σαρωτή ανάποδα ή αλλο το οποίο χαρτογραφεί τις φλέβες μέσα το χέρι σας για να βεβαιωθεί ότι είστε αυτός που λέτε ότι είστε. Και ακόμα δεν είδατε τίποτα» λέει. .

ta nea .gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: