Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη


Δυο κομμάτια μπέικον, ένα hot dog ή μια μερίδα έτοιμου κρέατος καθημερινά, φάνηκε να αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2, αποκάλυψε νέα σημαντική αμερικανική έρευνα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Harvard School of Public Health και αποτελεί τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα.

Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κόκκινου κρέατος καθημερινά αύξανε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 51%, ενώ η κατανάλωση 100 γρ. μη κατεργασμένου κόκκινου κρέατος κάθε μέρα αύξανε τον κίνδυνο κατά 19%.

Ωστόσο ο κίνδυνος μειώθηκε όταν το κόκκινο κρέας αντικαταστάθηκε με ξηρούς καρπούς, άσπρο κρέας, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά ή πρωτεΐνες από δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Frank Hu, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν μεγάλη επίπτωση στην υγεία του γενικού πληθυσμού δεδομένης της αύξηση της επιδημίας διαβήτη 2 και της αυξημένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι τα καλά νέα είναι ότι τέτοιοι παράγοντες κινδύνου μπορεί να εξισορροπηθούν με την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από πιο υγιεινές πρωτεΐνες.

Τα στοιχεία για την έρευνα προέκυψαν από απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο 204.000 Αμερικανίδων νοσηλευτριών και επαγγελματιών υγείας οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 14 έως 28 χρόνια.

Οι ερευνητές επικαιροποίησαν επίσης μια μετανάλυση που περιελάμβανε στοιχεία ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 442.000 εθελοντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: