Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ποιες τροφές ερεθίζουν το στομάχι;

Ποιες τροφές ερεθίζουν το στομάχι;


Σίγουρα αρκετές είναι οι φορές που ύστερα από ένα γεύμα έχετε αισθανθεί ενοχλήσεις και κάψιμο στο στομάχι. Αυτό οφείλεται στο ότι κάποιες τροφές ερεθίζουν το στομάχι σας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε δυσφορία.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ποια τρόφιμα μπορεί να είναι υπαίτια για αυτή την κατάσταση; Αν όχι, ήρθε ο καιρός να το κάνετε και να αποφύγετε κάθε μελλοντική βαρυστομαχιά. Δείτε τη λίστα που ακολουθεί, για να είστε προετοιμασμένοι από εδώ και πέρα...

Τα πικάντικα

Οι πικάντικες τροφές ερεθίζουν το εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου και μπορείτε να έχετε καούρες στο στομάχι. Η λύση είναι να καταναλώνετε λιγότερο καυτερά μπαχαρικά.

Τα τηγανητά

Οι τηγανητές τροφές μπορούν να προκαλέσουν αναγούλα και διάρροια. Να μην καταναλώνετε συχνά τέτοιο είδος τροφίμων και να προσπαθείτε να τα τηγανίζετε κάτω από 190 οC (στη φριτέζα).

Όσπρια

Τα όσπρια είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που υπάρχουν, αλλά είναι δύσκολο να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Η σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης των οσπρίων βοηθάει τον οργανισμό να συνηθίσει και να αρχίσει να παράγει περισσότερο το ειδικό ένζυμο, που είναι απαραίτητο για την πέψη.

Κρεμμύδι και σκόρδο

Είναι ιδανική πηγή των φυτοσυστατικών, τα οποία είναι πολύ υγιεινά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν γαστρική δυσφορία. Αντί να τα καταναλώνετε ωμά, μπορείτε να τα μαγειρέψετε στον ατμό.

Πουρές πατάτας

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να καταναλώνετε λακτόζη, καλύτερα να αποφεύγετε και τον πουρέ πατάτας στα εστιατόρια. Φτιάξτε τον στο σπίτι μόνοι σας, χωρίς να προσθέσετε γάλα.

Μπρόκολο και λάχανο

Είναι πολύ υγιεινά προϊόντα, αλλά δημιουργούν εντερικά αέρια. Καλύτερο είναι να καταναλώνονται μαγειρεμένα ή στον ατμό.

Σοκολάτα

Η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα οξέα του στομαχιού, οπότε καλό είναι να μην υπερβάλετε.

Παγωτό


Σε περίπτωση που έχετε πρόβλημα με τη λακτόζη, η κατανάλωση του παγωτού θα σας δημιουργήσει σπασμούς, αέρια, που προκαλούν πρήξιμο του στομαχιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: