Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Τουρκία:Απομονωμένη και επικίνδυνη.Ανάλυση από Stratfor

Τουρκία:Απομονωμένη και επικίνδυνη.Ανάλυση από Stratfor



“Η Άγκυρα έβαλε το πήχη πολύ ψηλότερα απ΄ όσο τις επιτρέπουν οι δυνάμεις της για να τον περάσει”,αναφέρει το αμερικανικό think tank Stratfor σε ανάλυσή του για την ένταση που έχει προκληθεί στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνει ωστόσο ότι η διαφαινόμενη αποτυχία της Τουρκίας να επιβάλει τα θέλω της στην υπόθεση των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή την κάνει απρόβλεπτη και επικίνδυνη για το μέχρι που μπορεί να φθάσει τις αντιδράσεις της.

Η άποψη αυτή των αναλυτών του Stratfor,στηρίζεται στη βεβαιότητα ότι η Τουρκία πλέον έχει καταλάβει ότι δεν έχει καμία ελπίδα να γίνει δεκτή στην ΕΕ. “Κανένα κεφάλαιο για τις ενταξιακές διεργασίες της Τουρκίας δεν έχει ανοίξει από τον Ιούλιο του 2010”,επισημαίνουν οι αναλυτές και προσθέτουν ότι η Τουρκία ήδη έχει κάνει γνωστό ότι θα παγώσει όλες τις επαφές της με την ΕΕ,μόλις αναλάβει τη προεδρία η Κύπρος το 2012. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει την Άγκυρα σε πιο επιθετικές συμεριφορές στη Μεσόγειο,αφού πλέον μια καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών από την ΕΕ,δεν έχει καμία ουσιαστική επίπτωση για την Άγκυρα.

Αλλά και από τις ΗΠΑ η Άγκυρα δεν παίρνει αυτό που θέλει,αν και ακόμη είναι χρήσιμη στην Ουάσινγκτον για μια σειρά θεμάτων στη περιοχή,όπως το Ιράν και η αντιπυραυλικά ασπίδα που θέλει να αναπτύξει η Αμερική. Η Τουρκία ήθελε μία καθαρή υποστήριξη των θέσεών της για το ζήτημα των ερευνών ,θα ήταν ικανοποιημένη ακόμη κι αν οι ΗΠΑ έκαναν ...τα στραβά μάτια στην επιθετικότητά της το τελευταίο διάστημα στη Κύπρο, Δεν κατάφερε να πάρει τίποτα από τα δύο και αυτό αυξάνει τον εκνευρισμό της,αλλά και την απομόνωσή της.

Η Άγκυρα λέει ότι θα ξεκινήσει δικές της έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο,αλλά πρέπει να βρει κι έναν ισχυρό ξένο εταίρο,ο οποίος όμως δεν έρχεται.

Όλα αυτά τα δεδομένα κάνουν την Τουρκία απρόβλεπτη και άρα επικίνδυνη. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει μέχρι που είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί για να αποτρέψει τετελεσμένα στη περιοχή,που φιλοδοξούσε να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα.

Όπως αναφέρει το Stratfor, η Τουρκία επέλεξε μια σκληρή ρητορική ειδικά εναντίον του Ισραήλ,φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί να την υποστηρίξει με πράξεις,τουλάχιστον προς το παρόν. “Αν η Άγκυρα δεν κατορθώσει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στη Κύπρο θα φανεί για άλλη μια φορά αναποτελεσματική”.

ΠΗΓΗ: OnAlert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: