Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

BBC:" Οι τελευταίες περικοπές είναι άδικες"

BBC:" Οι τελευταίες περικοπές είναι άδικες"    


       
 Εκτενώς ασχολήθηκε το ΒΒC με την σημερινή απεργία κατανοώντας ότι ο ελληνικός λαός έχει φτάσει στο απροχώρητο και διαβλέποντας ρεαλιστικά ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

«Οι Ελληνες μένουν μακριά από τους δρόμους στον καύσωνα του καλοκαιριού, αλλά οι διαδηλώσεις ξαναρχίζουν το φθινόπωρο. Αυτή η απεργία έχει σημασία, επειδή είναι η πρώτη από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον Ιούνιο. Τη διοργάνωσαν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, και θα δοκιμάσει τις διαθέσεις του λαού. Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Αθήνα», γράφει στο BBC ο Γκάβιν Χιούιτ, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η οργή των Ελλήνων».

«Ολες οι πλευρές βρίσκονται υπό πίεση. Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Σαμαρά είναι εύθραυστος. Αν καταρρεύσει λόγω της λαϊκής οργής, θα πρέπει να γίνουν νέες εκλογές. Πιθανότερος νικητής θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που έχει υποσχεθεί να σκίσει το μνημόνιο.

Το ΔΝΤ εμφανίζεται να παραβιάζει τους ίδιους τους κανονισμούς του. Δεν μπορεί να συνεχίζει να δανείζει μια χώρα, η οποία κρίνεται ανίκανη να πιάσει τους στόχους του. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι υπάρχει ακόμη ένα χρηματοπιστωτικό "κενό". Το ΔΝΤ δέχεται επικρίσεις επειδή δανείζει όλο και περισσότερα χρήματα με αυξανόμενο ρίσκο.

Οι αντιπρόσωποι της τρόικας έφυγαν από την Αθήνα, λόγω διαφωνιών για 2 δισ. ευρώ περικοπών που δεν τους πείθουν. Η έκθεση της τρόικας, που αναμένεται τον Οκτώβριο, θα καθορίσει αν η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα, που χρειάζονται για να μην χρεοκοπήσει.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού, η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Γαλλίας έδειξαν ότι ήθελαν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Οι κίνδυνοι μιας εξόδου κρίθηκαν πολύ μεγάλοι.

Αλλά τι θα συμβεί αν ο ελληνικός λαός δείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί και άλλη λιτότητα; Δημοσκοπήσεις λένε ότι το 90% του κόσμου πιστεύει ότι οι τελευταίες περικοπές είναι "άδικες". Αυτό δείχνει ότι η εφαρμογή όποιου νέου προγράμματος θα είναι τόσο δύσκολη όσο και οι προηγούμενες. Και αυτό θα θέσει τους ηγέτες της Ευρώπης προ του διλήμματος αν θα πρέπει να στηρίξουν μια στρατηγική που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει.

Μια τελευταία παρατήρηση: η Ελλάδα είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 20% σε πέντε χρόνια. Το 2013 αυτός ο αριθμός θα έχει φτάσει στο 25%. Αυτοί είναι αριθμοί που, όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, έχουμε να τους δούμε από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης», γράφει ο Χιούιτ.

Μήπως τελικά στην Ευρώπη βλέπουν το τέλος της διαδρομής;

ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: