Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Κατάθλιψη: Έχει αυξηθεί δραματικά στη χώρα μας

Κατάθλιψη: Έχει αυξηθεί δραματικά στη χώρα μας



Δεν ξεχωρίζει φτωχούς ή πλούσιους,  άνδρες ή γυναίκες, μικρούς ή μεγάλους. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια χαραμάδα για να τρυπώσει και να μεταλλαχθεί σε τέρας.

Η κατάθλιψη, έχει αυξηθεί δραματικά και σύμφωνα  με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθολογίας, το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη. Σε παγκόσμιο επίπεδο η νόσος επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η οικονομική κρίση, το αβέβαιο μέλλον και η ανασφάλεια είναι από τις κύριες αιτίες αύξησης των κρουσμάτων κατάθλιψης στην χώρα μας.  Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μέχρι το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σημαντική αιτία ανικανότητας για εργασία και μέχρι το 2010 η πρώτη εάν δεν αντιμετωπιστεί με δραστικά μέτρα.

Η καταπολέμηση της κατάθλιψης μέσω στρατηγικών πρόσληψης και θεραπείες με ειδικούς επιστήμονες στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας, όπως τονίστηκε και στο συνέδριο, κρίνεται ως επιτακτική ανάγκη ώστε να αποτραπούν άμεσα οι  συνέπειες που πολλές φορές είναι τραγικές.

Το σημαντικό είναι να κατανοήσει ο ασθενής ότι θεραπεία υπάρχει και όσο κι αν κάποιες στιγμές η μάχη με το τέρας της κατάθλιψης , μπορεί να φαίνεται άνιση αν νικήσει το φόβο και ζητήσει την βοήθεια των ειδικών στο τέλος θα τα καταφέρει και θα το νικήσει.
ΠΗΓΗ:Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: