Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Η Τουρκία προσπαθεί να οξύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα

Η Τουρκία προσπαθεί να οξύνει τις σχέσεις με την Ελλάδα
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, πέρα από την “βιτρίνα” που φροντίζει να διατηρεί η Ελληνική κυβέρνηση, βρίσκονται σε μία δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η τουρκική προκλητικότητα υλοποιείται με προσχεδιασμένες κινήσεις (Θράκη, Ρόδο) τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο (μην ξεχνάμε τις πρόσφατες εναέριες και θαλάσσιες παραβιάσεις στο Αιγαίο λόγω της πρόσφατης τουρκικής στρατιωτικής άσκησης).

Η Άγκυρα, για τους δικούς της λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, φαίνεται πως επιδιώκει την όξυνση με την Αθήνα, η οποία από την πλευρά της βρίσκεται σε δυσμενέστατη θέση λόγω των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων που κλονίζουν την Ελλάδα.

Και ξαφνικά, μία είδηση από την πλευρά της Άγκυρας, φαίνεται πως χτύπησε τον συναγερμό τόσο στην αντιτρομοκρατική, όσο και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αλλά και στην κρατική ασφάλεια. Ο λόγος, η σύλληψη από την ΜΙΤ στι αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης -όπως αναφέρθηκε- δύο τούρκων αριστεριστών, οι οποίοι εμπλέκονται -σύμφωνα πάντα με την τουρκική πλευρά- σε εξτρεμιστικές αριστερές οργανώσεις και σκόπευαν να έλθουν στην Ελλάδα για να… εκπαιδευθούν στην κατασκευή και στην τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών!!!


Κι επειδή οι φήμες ποτέ δεν διαρρέονται χωρίς να αποσκοπούν κάπου, η “είδηση” αναστάτωσε τις Ελληνικές αρμόδιες αρχές, οι οποίες έχουν ήδη κινηθεί προληπτικά, αν και η πιθανότητα να ισχύουν όσα διέρρευσαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είναι σχεδόν μηδενική. Κι αυτό επειδή αποτελεί για την Άγκυρα πάγια τακτική δημιουργίας εκτράχυνσης των Ελληνοτουρικικών σχέσεων η διαρροή πληροφοριών που έχουν σχέση με τούρκους αριστεριστές ή Κούρδους, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα για να εκπαιδευθούν στον ανορθόδοξο πόλεμο ή σε αντάρτικο πόλεων κ.α. Παλαιότερα, μάλιστα, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες -μέσω της τουρκικής κυβέρνησης- είχαν “καταγγείλει” (χωρίς ποτέ να αποδειχθεί, αφού δεν υπήρχαν τεκμήρια) την ύπαρξη και λειτουργία Κουρδικού στρατοπέδου ανορθόδοξου πολέμου εντός της Ελλάδας.

Έτσι, η επαναφορά ενός θέματος τούρκων αριστεριστών βομβιστών – τρομοκρατών, συνάδει απολύτως με την πάγια ακολουθούμενη τακτική όξυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας. Και αυτό, ακριβώς, σημαίνει για τις Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, πως θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις ή προκλήσεις (συνήθης χώρος είναι η θάλασσα και ο ουρανός του Αιγαίου) από την πλευρά της Τουρκίας. Όμως, γι αυτό το ενδεχόμενο, αλλά μέχρι και την πιθανότητα δημιουργίας ενός θερμού επεισοδίου από την τουρκική πλευρά, έχει ήδη προετοιμασθεί με συνεχείς ασκήσεις συναγερμού, αλλά και ασκήσεις τακτικής η Ελληνική πλευρά, αφού το Πεντάγωνο γνωρίζει πάρα πολύ καλά την δυσχερέστατη γεωπολιτική θέση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία (με όλα όσα συμβαίνουν στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και με τους Κούρδους στον χώρο της Ανατολίας), αλλά και στην αδήριτη ανάγκη των τούρκων στρατηγών να αναδείξουν την χρησιμότητα του τουρκικού στρατού στην εικόνα του ισχυρού κράτους που με τόση θέρμη προσπάθησε να περάσει ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι, αν και η “σύλληψη των τούρκων αριστεριστών” στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείται ως γεγονός ανύπαρκτο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρξει -ως είθισται- κλιμάκωση διπλωματικών αιτιάσεων ή στρατιωτικών ενεργειών εκ μέρους της Άγκυρας. Ίσως κάποιοι στην γείτονα Τουρκία να ευελπιστούν πως μπορούν να κερδίσουν ένα κομμάτι από την Ελληνική θάλασσα ή κάποια βραχονησίδα, τη στιγμή που η Ελλάδα κλυδωνίζεται. Ίσως, πάλι, θεωρούν ιδανική την χρονική αυτή περίοδο προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στην Αθήνα, κι αυτό επειδή οι ενεργειακές έρευνες που πραγματοποιούνται στο Ιόνιο δείχνουν πως το κοίτασμα φυσικού αερίου -που ξεκινά από το Ιόνιο και καταλήγει νότια της Κρήτης- είναι τεράστιο και γίνεται ακόμη μεγαλύτερο νότια του Καστελλόριζου…

Από πλευράς τακτικής, πάντως, η Άγκυρα φαίνεται πως δεν διαθέτει κάτι νέο στα συρτάρια της. Όμως, επειδή είναι επίσης γνωστό πως η Άγκυρα αρέσκεται σε εκπλήξεις -και μάλιστα στις πολύ μεγάλες- το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κρίνεται ως χρόνος ύψιστης επιφυλακής, αφού δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συγκλίνουν στην άποψη πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε κίνηση και ίσως αυτή να είναι μία κίνηση ιδιαίτερα νευρική…


ΠΗΓΗ: amina-politiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: