Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Η Γαλλία απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ

Η Γαλλία απάντησε στις τουρκικές προκλήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ

   

Προκαταβολικά έχει φροντίσει να απαντήσει η Γαλλία στις εκβιαστικές - απειλητικές δηλώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς όσες εταιρίες και χώρες πάρουν μέρος στις νέες έρευνες της Κύπρου για υδρογονάνθρακες.

O Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών κ Φαμπιούς τόνισε, μετά από συνάντηση με Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Παρίσι, ότι η Γαλλία υποστηρίζει την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της ενέργειας που ασκεί στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.Είπε ακόμα πως η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ και ζήτησε να παρασχεθεί υποστήριξη στις πολιτικές ενέργειας της κυπριακής Δημοκρατίας.

Η δήλωση Φαμπιούς έχει την αυτονόητη σημασία της δεδομένου ότι η Τουρκία τους εκβιασμούς και τις απειλές για αυτόν τον διαγωνισμό προς τις εταιρίες και τις χώρες τις έχει εκτοξεύσει και πάλι προ μηνών- δηλαδή δεν ήταν άγνωστες! Και μόλις δε χθες - πριν την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ - ο Υπουργός Ενέργειας κ.Τανέρ  Γιλντίζ είχε προϊδεάσει λέγοντας ότι εάν η ΕΝΙ προβεί σε συμφωνία με την «νότια Κύπρο» για έρευνα πετρελαίου αντίθετα με τις ...''διεθνείς συμφωνίες'', τότε θα ξανασκεφτούμε για τις επενδύσεις της εταιρείας αυτής στην Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι και η Ρωσία και η Ιταλία έχουν στο παρελθόν τοποθετηθεί υπέρ των κυπριακών θέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κύπριος  ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης, έχει ανακοινώσει ότι οι άδειες αποφασίστηκε να χορηγηθούν για τα τεμάχια (οικόπεδα) 2, 3, 9 και 11.

ΠΗΓΗ: Onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: