Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων λειτουργούσε (και) ως ημερολόγιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αναφέρουν ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

O 2.100 ετών «υπολογιστής» αποτελεί μυστήριο για τους ειδικούς από τότε που βρέθηκε σε ρωμαϊκό ναυάγιο, το 1901, από σφουγγαράδες.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αρχαία περίπλοκη συσκευή με τους παραπάνω από τους 30 οδοντωτούς τροχούς και δείκτες, χρησιμοποιούνταν για τον υπολογισμό των κινήσεων των ουράνιων σωμάτων και των αστρονομικών κύκλων. Προσφάτως, ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μία από τις πλάκες καταγράφει τις ημερομηνίες των αρχαίων Ολυμπιάδων.

Η εξαιρετικά σύνθετη συσκευή που χρονολογείται από το 100 π.Χ., δεν απαντά τίποτα παρόμοιό της παρά μόνο 1.200 χρόνια αργότερα, όταν εμφανίζονται στη μεσαιωνική Ευρώπη τα μηχανικά ρολόγια.

Ο Tony Freeth, μέλος του Προγράμματος για την Έρευνα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, δήλωσε έκπληκτος από την ανακάλυψη: «Ο ολυμπιακός κύκλος ήταν πολύ απλός, ένας τετραετής κύκλος, και δεν χρειαζόταν ένα τόσο εξελιγμένο εργαλείο για τον υπολογισμό του. Ήταν μεγάλη έκπληξη όταν το είδαμε. Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν τέτοιας πολιτισμικής και κοινωνικής σπουδαιότητας που δεν είναι αφύσικο να υπάρχουν στον Μηχανισμό».

Αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνικές, οι ερευνητές κατόρθωσαν να έχουν τρισδιάστατη εικόνα των 29 εναπομείναντων τροχών του. Οι υψηλής ανάλυσης εικόνες τούς έδωσαν τη δυνατότητα να διαβάσουν τα μικροσκοπικά γράμματα που είναι χαραγμένα στην επιφάνεια, τα οποία αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για τον τετραετή κύκλο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο καθένας από τους τέσσερις τομείς της πλάκας είναι χαραγμένος με τον αριθμό ενός έτους και δύο αγωνίσματα - τα βασικά αγωνίσματα: Ολύμπια, Πύθια, Νέμεα και Ίσθμια, και δύο λιγότερο σημαντικά: τα Νάα (που πραγματοποιούνταν στη Δωδώνη) και ένα ακόμη που δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί ακόμα.

Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα κατόρθωσε να ταυτοποιήσει τα ονόματα των 12 μηνών που ακολουθούν την κορινθιακή ονοματοδοσία. Το γεγονός αυτό αποκλείει από τη λίστα των πιθανών τόπων καταγωγής του μηχανισμού τη Ρόδο και ενισχύει την άποψη ότι προέρχεται από τις Συρακούσες που ήταν κορινθιακή αποικία και στην οποία έζησε και πέθανε ο Αρχιμήδης. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων κατασκευάστηκε «σχεδόν μετά βεβαιότητας πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό του», σύμφωνα με τον Alexander Jones, καθηγητή στον Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου στην Ν. Υόρκη, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήθηκε από επιστήμονες που άντλησαν την έμπνευσή τους από τον σπουδαίο μαθηματικό, φυσικό και μηχανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: