Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Η Ατλαντίδα παραμένει χαμένη παρά τις ελπίδες ότι το Google Earth είχε εντοπίσει τη μυθική πόλη στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού.

Διάφοροι παρατηρητές είχαν επισημάνει αυτό που φαινόταν να είναι δίκτυο δρόμων και το εξωτερικό περίγραμμα μίας μεγάλης πόλης στον θαλάσσιο βυθό περίπου 960 χλμ. μακριά από την αφρικανική ακτή, μία από τις πιθανές τοποθεσίες της πόλης που περιέγραψε ο Πλάτωνας πριν από 2.000 χρόνια.

Ωστόσο, η Google διέψευσε τις προσδοκίες δηλώνοντας ότι οι «ύποπτες» γραμμές αντιπροσωπεύουν βαθυμετρικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί με σόναρ.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Google αναφέρει: «Είναι αλήθεια ότι πολλές καταπληκτικές ανακαλύψεις έχουν γίνει στο Google Earth, συμπεριλαμβανομένων ενός παρθένου δάσους στη Μοζαμβίκη που φιλοξενεί άγνωστα μέχρι σήμερα είδη, και των ερειπίων μιας αρχαίας ρωμαϊκής έπαυλης. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, αυτό που βλέπουν οι χρήστες είναι ένα τεχνητό προϊόν από τη διαδικασία συλλογής πληροφοριών. Τα βαθυμετρικά στοιχεία συχνά συλλέγονται από πλοία που χρησιμοποιούν σόναρ για να κάνουν μετρήσεις στον θαλάσσιο βυθό. Οι γραμμές αντιπροσωπεύουν τη διαδρομή ενός πλοίου καθώς συγκεντρώνει τις πληροφορίες. Το γεγονός ότι υπάρχουν λευκά στίγματα ανάμεσα σε αυτές τις γραμμές είναι ένδειξη του πόσο λίγες είναι οι γνώσεις μας για τους ωκεανούς του κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: