Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Κλωνοποίηση μαμούθ ετοιμάζουν Ιάπωνες
Ιάπωνες ερευνητές θα ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα αυτόν τον χρόνο για να προχωρήσουν στην νεκρανάσταση ενός χαμένου είδους: το μαμούθ.



Στόχος του προγράμματος είναι να πετύχουν την επιδίωξή τους σε πέντε έτη, με τη χρήση της τεχνολογίας της κλωνοποίησης. Οι ερευνητές θα συλλέξουν δείγμα DNA, αυτό το καλοκαίρι, από το παγωμένο μωρό μαμούθ που είχε βρεθεί στη Γιαμάλ, της Ρωσίας, το οποίο πέθανε πριν 10.000 χρόνια σε ηλικία 5 μηνών. Σύμφωνα με τον Ακίρα Ιριτάνι, επικεφαλής της ομάδας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κιότο, «οι προετοιμασίες για την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν γίνει». Το επιστημονικό πλάνο προβλέπει ο πυρήνας ενός κυττάρου μαμούθ θα ενσωματωθεί σε ωάριο ελέφαντα, για να δημιουργηθεί ένα έμβρυο, το οποίο θα έχει το γονιδίωμα μαμούθ. Κατόπιν, το έμβρυο θα εισαχθεί στη μήτρα ελέφαντα με σκοπό κάποια στιγμή να φέρει στον κόσμο το νεογέννητο μαμούθ.

Η ομάδα, που έχει προσκαλέσει ένα Ρώσο ειδικό στα μαμούθ καθώς και δύο Αμερικανούς εξπέρ στους ελέφαντες, έχει εξελίξει μία τεχνική εξαγωγής DNA από παγωμένα κύτταρα. Το μαμούθ, ο πιο κοντινός συγγενής του ελέφαντα θεωρείται ότι εξαφανίστηκε στην τελευταία εποχή των Παγετώνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: