Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Βρετανοί ερευνητές, μετά από έρευνες - συνδυάζοντας τα φιλολογικά τεκμήρια με γεωλογικά δεδομένα και με τη χρήση σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και φωτογραφιών από δορυφόρο- ισχυρίζεται ότι η ομηρική Ιθάκη είναι η Κεφαλονιά, ή τουλάχιστον ένα τμήμα της.



Η βρετανική ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται ότι η ομηρική Ιθάκη δεν είναι ολόκληρη η σημερινή Κεφαλλονιά, αλλά μόνο το δυτικό τμήμα της, που, σύμφωνα με την άποψή της, ήταν χωρισμένη από το υπόλοιπο νησί.



Εμπνευστής της έρευνας είναι ο Ρόμπερτ Μπιτλστόουν και μαζί του συνεργάστηκαν δύο πανεπιστημιακοί: ο καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Τζέιμς Ντιγκλ και ο γεωλόγος, καθηγητής Στρωματογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Τζον Άντερχιλ.



Στο βιβλίο τους Odysseus Unbound: The Search for Homer' s Ithaca, ο κ. Μπιτλστόουν περιγράφει ότι, κατά τη γνώμη του, υπήρχε θαλάσσιο πέρασμα από τον κόλπο της Αγίας Κυριακής μέχρι τον κόλπο του Λιβαδίου, το οποίο κλείστηκε σταδιακά από μεγάλες κατολισθήσεις των προεκτάσεων του Αίνου, του όρους που δεσπόζει στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: