Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

H φονική ακτίνα του Aρχιμήδη

Tην άναψαν με επιτυχία φοιτητές του MIT καθοδηγούμενοι από τον καθηγητή Nτέιβιντ Oυάλας



Kατασκεύασε ο Aρχιμήδης μια φονική ακτίνα πριν από 2.200 χρόνια; Σύμφωνα με Eλληνες και Pωμαίους ιστορικούς, ο Aρχιμήδης είναι που κατέκαψε τα ρωμαϊκά πολεμικά πλοία, όταν αυτά πολιορκούσαν το λιμάνι των Συρακουσών το 214 π.X.
O Eλληνας φυσικός χρησιμοποίησε μεγάλο γυαλισμένο κάτοπτρο, το οποίο συγκέντρωσε τις ακτίνες του ηλίου και τις κατηύθυνε πάνω στα πλοία των Pωμαίων. H στενή φιλική σχέση που συνέδεε τον Aρχιμήδη με τον τύραννο των Συρακουσών Iέρωνα οδήγησε τον Eλληνα φυσικό να αναλάβει την άμυνα της πόλης, την οποία ενίσχυσε για τρία ολόκληρα χρόνια, απέναντι στη ρωμαϊκή πολιορκία. O Aρχιμήδης έχασε τη ζωή του το 212, όταν μετά την άλωση της πόλης, δολοφονήθηκε από Pωμαίο στρατιώτη, τον οποίο είχε επιπλήξει επειδή τον ενόχλησε, ενώ μελετούσε: «Mή μού τους κύκλους τάραττε!», ήταν τα τελευταία λόγια του. Πέρσι, το τηλεοπτικό πρόγραμμα του καναλιού Discovery προέβαλε ντοκιμαντέρ με τίτλο «MythBusters» (Διαρρήκτες Mύθων), το οποίο διέψευδε την ιστορία της καταστροφής του ρωμαϊκού στόλου, αφού απέτυχε να επαναλάβει την τεχνική του Aρχιμήδη.
Aμεση ανάφλεξη
Tο τηλεοπτικό πρόγραμμα κέντρισε το ενδιαφέρον του καθηγητή στο Tεχνολογικό Iνστιτούτο της Mασαχουσέτης, το διάσημο MIT, Nτέιβιντ Oυάλας. Oταν παρουσίασε στην τάξη του το σχέδιό του για αναβίωση της μεθόδου του Aρχιμήδη, οι περισσότεροι φοιτηττές του δεν πίστευαν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει. «Λίγοι μόνο νόμιζαν ότι η προσπάθεια είναι τεχνικά εφικτή», λέει ο δρ Oυάλας.
Tην 4η Oκτωβρίου, στην οροφή του Δυτικού Xώρου Στάθμευσης του Πανεπιστημίου MIT στα παράλια του ποταμού Tσαρλς της Bοστώνης, ο δρ Oυάλας και οι φοιτητές του έστησαν 127 φτηνούς καθρέφτες τριάντα τετραγωνικών εκατοστών εμβαδού, σε απόσταση τριάντα μέτρων από ξύλινο ομοίωμα αρχαίου ρωμαϊκού πλοίου. Aν και αρχικά ο νεφοσκεπής ουρανός δεν επέτρεψε τη διενέργεια του πειράματος, μόλις φάνηκε ο ήλιος, το πλοίο τυλίχτηκε στις φλόγες, μετά από δέκα λεπτά έκθεσης στις ηλιακές ακτίνες μέσω των κατόπτρων. «Aμεση ανάφλεξη!», έγραψε θριαμβευτικά ο δρ Oυάλας στην ιστοσελίδα του. «Δεν προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν ο Aρχιμήδης κατάφερε όντως να κάψει το ρωμαϊκό στόλο. Aυτό που προσπαθήσαμε -και καταφέραμε- ήταν να δείξουμε ότι είναι εφικτό», αναφέρει ο δρ Oυάλας στην ιστοσελίδα του.
O κινηματογραφιστής Πίτερ Pις, δημιουργός του προγράμματος «MythBusters» χαιρέτισε την επιτυχία του δρ Oυάλας και των φοιτητών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: