Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ο οραματιστής, ο επιστήμονας και ανθρωπιστής Tesla    


Πολλές φορές, γιατί έτσι έχουμε εκπαιδευθεί, συνδέουμε όλους τους επιστήμονες με κάποιες έρευνες ή εφευρέσεις ωφέλιμες στην πρόοδο της τεχνολογίας και στην πρακτική ζωή των ανθρώπων. Υπάρχουν όμως και πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι θεωρούν την επιστήμη άσχετη με τα καθημερινά τους προβλήματα και άχρηστη στην επίλυσή τους. Είναι έτσι;


Ας το ανιχνεύσουμε μελετώντας μερικά στοιχεία, από μία πολυδιάστατη προσωπικότητα, τα οποία αφορούν στον εμπνευσμένο και αινιγματικό εφευρέτη και επιστήμονα, τον Νίκολα Τέσλα (1856 – 1943), του οποίου οι ανακαλύψεις απασχολούν εδώ και δεκαετίες τους ερευνητές.
Εκτός από το παντοτινό του όνειρο, την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Τέσλα ανακάλυψε το εναλλασσόμενο ρεύμα, συσκευές που λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα, τον μετασχηματιστή Τέσλα, την τηλεκατεύθυνση, το ραδιόφωνο, την τουρμπίνα Τέσλα  και φυσικά είχε κατασκευάσει πάρα πολλές μηχανές πράγμα που αποδεικνύουν τα εκατοντάδες διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατείχε, και δίκαια τον κατατάσσουν ως έναν από τους κορυφαίους εφευρέτες του 20ου αιώνα.
Είναι αλήθεια ότι με βάση τα δεδομένα της συμβατικής επιστήμης πολλές από τις ιδέες του Τέσλα φαίνονται εξωπραγματικές, αλλά είναι επίσης γεγονός ότι αυτές οι ιδέες υλοποιούμενες φαίνεται να  μην έχουν πρόβλημα. Το ερώτημα από εκεί και πέρα είναι από πού αντλούσε ο Τέσλα όλες αυτές τις εκπληκτικές ιδέες και ποιες ήταν εκείνες οι καθοριστικές επιρροές στη ζωή του που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή τους. Οι απαντήσεις δίνονται αν μελετήσουμε, συνοπτικά βέβαια, την πορεία της ζωής του.
Ο Τέσλα είχε επηρεαστεί πολύ από τη μελέτη της Βεδικής φιλοσοφίας και ακόμη παραπέρα, χρησιμοποιούσε σανσκριτική ορολογία για να εκφράσει πολλές από τις ιδέες του που αφορούσαν στην περιγραφή των φυσικών φαινομένων. Από το 1891 ο Τέσλα περιέγραφε το Σύμπαν ως ένα δυναμικό και μη στατικό σύστημα γεμάτο με ενέργεια, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε σημείο του. Θεωρούσε το Σύμπαν ως ένα δυναμικό δίκτυο με αδιαχώριστα ενεργειακά πρότυπα.
Ένα από τα οράματα του Τέσλα ήταν να έχει ο κάθε άνθρωπος άμεση πρόσβαση στην άφθονη και παντού παρούσα ενέργεια του Σύμπαντος, η οποία εκτός των άλλων, θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη ενός καλύτερου βιοτικού επιπέδου, στην εκμηδένιση των κοινωνικών διαφορών, αλλά και στην οικολογική διαχείριση του περιβάλλοντος. Έτσι, πραγματοποιούσε διαρκώς πειράματα πετυχαίνοντας αξιοθαύμαστα αποτελέσματα και απορεί κάποιος για ποιον λόγο μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούνται οι εφευρέσεις του σε ευρεία κλίμακα. Μήπως οικονομικά συμφέροντα;
Πριν από έναν αιώνα έλεγε: “Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταδοθεί οικονομικά και χωρίς καλώδια, σε οποιαδήποτε απόσταση στη Γη. Το έχω παρατηρήσει ποιοτικά και ποσοτικά σε πολλά πειράματα”.*
Τον Νοέμβριο του 2005 ο φυσικός Μάριν Σόλιατσιτς (Marin Soljacic) καθηγητής του ΜΙΤ υποστηρίζει ότι η μεταφορά ασύρματης ενέργειας είναι δυνατή και ότι σύντομα θα μπορούμε να φορτίζουμε το κινητό μας ή το υπολογιστή μας, χωρίς καλώδια!
Ο Τέσλα υποστήριζε ότι “Ο άνθρωπος  θα μπορούσε να είχε δυνάμεις σχεδόν απεριόριστες και υπερφυσικές…Θα μπορούσε να δημιουργεί τους ήλιους και τα αστέρια, τη θερμότητα και το φως. Θα μπορούσε να δημιουργεί ζωή και να την αναπτύσσει σε όλες τις άπειρες μορφές της…Τέτοιες δυνάμεις θα μπορούσαν να τον τοποθετήσουν δίπλα στον Δημιουργό του, κάνοντάς τον ικανό να εκπληρώσει τον υπέρτατο προορισμό του”.
Όπως διαφαίνεται από τα γραπτά του και τις δηλώσεις που έκανε συχνά, ο Τέσλα δεν ήταν μόνο ένας λαμπρός επιστήμονας, αλλά και ένας βαθιά σκεπτόμενος άνθρωπος, του οποίου οι αναζητήσεις ξεπερνούσαν την ίδια του την επιστήμη. Χρησιμοποιούσε την επιστήμη ως μέσο για την επίτευξη ενός καλύτερου κόσμου. Η ζωή του ήταν αφιερωμένη σ’ αυτό τον σκοπό αν και οι περισσότεροι τον γνωρίζουν μόνο από τις αξιόλογες εφευρέσεις του.
Ο άνθρωπος Τέσλα ήταν ένας ουσιαστικός υπηρέτης της ανθρωπότητας και οι αντιλήψεις του ξεπερνούσαν κατά πολύ την εποχή του.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα μιας ομιλίας του στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, η οποία είναι αρκετά ενδιαφέρουσα καθώς αποκαλύπτει κάποιες ιδέες του Τέσλα που βρίσκονται ουσιαστικά σε συμφωνία με τη θεώρηση της  ζωής, από την πλευρά της Βεδικής φιλοσοφίας:
“Πριν περάσουν πολλές γενιές, ο μηχανικός μας εξοπλισμός θα κινείται από μια ενέργεια που θα μπορεί να αποκτηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του Σύμπαντος. Αυτή η ιδέα δεν είναι νέα. Τη βρίσκουμε στον μύθο του Ανταίου, που έπαιρνε δύναμη από τη Γη”. Ο Σβάμι Βιβεκανάντα πίστευε ότι ο Τέσλα μπορούσε να δείξει με επιστημονικό τρόπο ότι αυτό που αποκαλούμε ύλη είναι απλά μία μορφή ενέργειας, συνδυάζοντας έτσι τις διδασκαλίες που εμπεριέχονται στις Βέδες με τη σύγχρονη επιστήμη.Ο Τέσλα άκουγε γοητευμένος τις Βεδικές ιδέες των Πράνα, Ακάσα  κ.λπ. Πίστευε ότι μπορούσε να τα απεικονίσει όλα αυτά μαθηματικά, καθώς και το ότι η δύναμη και η ύλη μπορούν να αναχθούν σε ενέργεια.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε για τον Τέσλα ο Σβάμι Βιβεκανάντα στη διάρκεια μιας διάλεξης που έδωσε στην Ινδία:
“Συνάντησα ο ίδιος ορισμένους από τους καλύτερους επιστήμονες των ημερών μας και τους είπα πόσο λογικά είναι τα όσα αναφέρονται στις Βέδες. Γνωρίζω έναν από αυτούς προσωπικά, ο οποίος σπάνια είχε χρόνο να φάει ή να βγει έξω από το εργαστήριό του, αλλά ο οποίος άκουγε επί ώρες τις διαλέξεις μου πάνω στις Βέδες. Διότι όπως το εξέφραζε ο ίδιος είναι τόσο επιστημονικές, εναρμονίζονται τόσο τέλεια με τα ιδανικά της εποχής και τα συμπεράσματά τους κάνουν τη σύγχρονη επιστήμη να προσεγγίζει το παρόν”.
Ο Τέσλα κατανοούσε εύκολα τη Σανσκριτική ορολογία και την ανατολική φιλοσοφία και διαπίστωσε ότι με τη βοήθειά τους μπορούσε να αντιληφθεί, αλλά και να εκφράσει πληρέστερα τους μηχανισμούς του Σύμπαντος. Και αυτή η διαπίστωση αποτελεί ένα σημείο κλειδί για όλους εκείνους που προσπαθούν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οδηγήθηκε στις εφευρέσεις του.
Λάτρευε τα περιστέρια, τα οποία τάιζε  καθημερινά. Μάλιστα προς το τέλος της επίγειας ζωής του συνδέθηκε ιδιαίτερα με ένα λευκό περιστέρι, το οποίο στα μάτια του συμβόλιζε το αιώνιο Συμπαντικό Πνεύμα..

Δεν υπάρχουν σχόλια: