Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ηλιακά καύσιμα με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα


Ηλιακά καύσιμα με ουδέτερο ή και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες νερό, διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακή ενέργεια, δημιούργησε ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πήρε πρόσφατα για την εφεύρεσή του το Διεθνές Βραβείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας, το οποίο θα επιχορηγήσει το έργο του με το ποσό των 1.750.000 ευρώ.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος διευθύνει το Ινστιτούτο Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του ΕΚΕΤΑ και είναι μέλος του δ.σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ, παρουσίασε το ερευνητικό έργο του υπό τον τίτλο «προηγμένοι πολυλειτουργικοί αντιδραστήρες για πράσινη κινητικότητα και ηλιακά καύσιμα. Το έγκυρο περιοδικό «New Scientist» (Αύγουστος 2010) αναφέρθηκε ήδη στην προτεινόμενη ερευνητική προσέγγιση από τον κ. Κωνσταντόπουλο ως «το επόμενο καλύτερο πράγμα μετά το πετρέλαιο». Η ερευνητική προσέγγιση βασίζεται σε επιστήμες και τεχνολογίες υλικών, αντιδραστήρων και προσομοίωσης που έχει αναπτύξει ο κ. Κωνσταντόπουλος τα τελευταία 20 χρόνια στην επιστημονική περιοχή των καταλυτικών αντιδραστήρων για την αντιμετώπιση των εκπομπών καυσαερίων κινητήρων.

Γυαλιά που... μεταφράζουν

Γυαλιά ηλίου με ενσωματωμένη κάμερα που μπορεί να μεταφράζει τις λέξεις σε μια πινακίδα από μια ξένη γλώσσα στην ελληνική κατασκεύασε ο Γιώργος Πουπουλάκης, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εχει σπουδάσει προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατασκευή ηλεκτρονικού λογισμικού στα βρετανικά πανεπιστήμια Λάνκαστερ και Σάλφορντ, και η έρευνά του επικεντρώθηκε στην αναγνώριση κειμένου σε πινακίδες και την επιλεκτική μετάφραση αυτού με τη χρήση χειρονομιών. Το σύστημα κατασκευάστηκε με κοινά προϊόντα του εμπορίου. Ο χρήστης φοράει ένα ζευγάρι πλαστικά γυαλιά με μία μικρή κάμερα και μία μικρή οθόνη, και φέρει ένα μικρό φορητό υπολογιστή σε ένα σακίδιο πλάτης ή στην ζώνη του παντελονιού καθώς περπατάει στο δρόμο. Ο υπολογιστής ανακαλύπτει στην εικόνα μία πινακίδα που μπορεί να περιέχει κείμενο ή σύμβολα και δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να λάβει τη μετάφραση αυτού του κειμένου στην οθόνη. Δείχνοντας με το δάχτυλο, ο χρήστης μπορεί να διαβάσει τη μετάφραση του κειμένου στην οθόνη και να δει επεξηγηματικές εικόνες για τα σύμβολα.

Η εφεύρεση του νεαρού Θεσσαλονικιού μπορεί να βοηθήσει άτομα πού είναι δυσλεκτικά και δεν αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο μιας πινακίδας, άτομα που εργάζονται σε χώρους με σήματα ασφαλείας στους τοίχους και τις πόρτες, όπως νοσοκομεία ή χημικά εργαστήρια, όπου η προσωπική ασφάλεια είναι σημαντική, καθώς και άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό και δεν καταλαβαίνουν κείμενο γραμμένο σε ξένη γλώσσα. Ακόμη, θα μπορούσε να λείτουργήσει ως μέσο ψυχαγωγίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: