Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011


Είδαν ταυτόχρονα τις δύο πλευρές του Ηλιου


Για πρώτη φορά, η Αμερικανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία (NASA) απέκτησε την πλήρη εικόνα του Ηλιου. Τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευσή τους, οι δύο δορυφόροι STEREO βρέθηκαν στην κατάλληλη εκ διαμέτρου αντίθετη θέση και τα τηλεσκόπιά τους άρχισαν να φωτογραφίζουν τον Ηλιο (καλλιτεχνική απεικόνιση). Συντονισμένα σε 4 μήκη κύματος ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας, τα τηλεσκόπια συνέλαβαν τις βασικές μορφές της ηλιακής δραστηριότητας και τα δεδομένα που μετέδωσαν στη Γη έδωσαν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να αποκτήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα του Ηλιου. Οι δορυφόροι αποκάλυψαν τον Ηλιο όπως ακριβώς είναι, δήλωσε ο Αγγελος Βουρλίδας, μέλος της επιστημονικής ομάδας του προγράμματος STEREO στο Πειραματικό Εργαστήριο του Ναυτικού, στην Ουάσινγκτον. Ενα μικρό χάσμα στην τρισδιάστατη εικόνα άρχισε να καλύπτεται σταδιακά από τα δεδομένα που συρρέουν στη NASA από την Κυριακή και μέσα στις επόμενες μέρες η λεπτή σκοτεινή γραμμή που χωρίζει τον Ηλιο θα καλυφθεί πλήρως, δήλωσαν επιστήμονες του προγράμματος. Ενας από αυτούς, ο Λίκα Γκουχατακούρτα, διευκρίνισε ότι χάρη στα δεδομένα οι επιστήμονες μπορούν να «πετάξουν» γύρω από τον Ηλιο και να αντικρίσουν όσα συμβαίνουν από την άλλη πλευρά του ορίζοντα. Τυχόν κηλίδες στον Ηλιο, οι οποίες εμφανίζονταν με την περιστροφή του εκτοξεύοντας ηλιακό υλικό προς τη Γη, δεν πρόκειται στο εξής να αιφνιδιάσουν τους ειδικούς, ανέφεραν ερευνητές στο Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού στο Διάστημα της αμερικανικής υπηρεσίας για την Ατμόσφαιρα και τους Ωκεανούς (NOAA), στο Μπόλντερ του Κολοράντο. Το Κέντρο χρησιμοποιεί ήδη τα τρισδιάστατα μοντέλα του προγράμματος STEREO για να βελτιώσει τις καιρικές προβλέψεις στο διάστημα, τις οποίες αποστέλλει σε αερομεταφορείς, διαχειριστές δορυφόρων, εταιρίες ηλεκτροδότησης και άλλους ενδιαφερομένους.

Τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και για τη NASA, καθώς χάρη στα δεδομένα του STEREO οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθούν ηλιακές καταιγίδες που κατευθύνονται σε άλλους πλανήτες και να ενημερώνονται οι υπεύθυνοι αποστολών δορυφόρων -στο μέλλον ακόμη και επανδρωμένων διαστημικών σκαφών- στον Αρη, τον Ερμή ή σε αστεροειδείς.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σύνθεση της τρισδιάστατης εικόνας του Ηλιου είναι απλώς το πρώτο βήμα για την κατανόηση της ηλιακής δραστηριότητας, η γνώση γύρω από την οποία είχε μέχρι τώρα πολλά κενά. Αλλωστε, οι δορυφόροι STEREO με τη βοήθεια του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη θα απεικονίσουν πλήρως τον Ηλιο για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: