Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

ΣΠΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ

Βρέθηκε γιγάντια σπηλιά στη Σελήνη"Μία ομάδα επιστημόνων του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικών Ερευνών ανακάλυψε μία γιγάντια υπόγεια σπηλιά στη Σελήνη."

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως στο μέλλον η σπηλιά ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαστημική βάση. Ίσως η Σελήνη να μην είναι στην πραγματικότητα μία σελήνη αλλά ένας πλήρως λειτουργικός διαστημικός σταθμός.

Η σπηλιά ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια ενός οργάνου στο διαστημικό αεροσκάφος Chandrayaan-1. Βρίσκεται κοντά στους ισημερινούς της Σελήνης και οι διαστάσεις της φτάνουν τα 1,7 χιλιόμετρα σε μήκος και τα 120 μέτρα σε πλάτος.

Η τοποθεσία της είναι κοντά στο «Ωκεανό των Καταιγίδων» (Oceanus Procellarum), επομένως θεωρείται κατάλληλη για να αποτελέσει βάση για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές στη Σελήνη.

Η υπόγεια θερμοκρασία στην περιοχή πιστεύεται ότι είναι συνεχώς στους -20ο C και οι τοίχοι της σπηλιάς έχουν αρκετό πάχος ώστε να παρέχουν προστασία από μικρό-μετεωρίτες, ραδιενέργεια και άλλους παράγοντες που μπορεί να βλάψουν τους αστροναύτες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως η σπηλιά είναι ένα τούνελ λάβας, σαν αυτά που υπάρχουν και στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: