Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Δορυφόροι ανίχνευσης σεισμών

Δορυφόροι ανίχνευσης σεισμών θα σώσουν χιλιάδες ανθρώπους


Στη διαδικασία ανάπτυξης από Ρώσους και Βρετανούς επιστήμονες μπαίνουν δορυφόροι ανίχνευσης σεισμών, που θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους.

Στη Μόσχα ήδη παρουσιάστηκε το σχέδιο «TwinSat», το οποίο αφορά δύο δορυφόρους, οι εμπνευστές των οποίων σχεδιάζουν να τους εκτοξεύσουν το 2015. Αποστολή τους θα είναι να καταγράφουν τα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που, όπως έχει διαπιστωθεί, προηγούνται των σεισμών. Επίσης, θα συλλέγονται δεδομένα από το υπέδαφος της Γης ώστε οι επιστήμονες να είναι σε θέση να καταλάβουν σήματα της φύσης που προαναγγέλλουν τους σεισμούς. Οι δύο πρώτοι δορυφόροι θα ελέγξουν περιοχές με υψηλή ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα, όπως η Ισλανδία και η χερσόνησος Καμτσάτκα, μια περιοχή στην Απω Ανατολή της Ρωσίας, που δεν απέχει πολύ από την Ιαπωνία.

«Πριν από έναν σεισμό, εντός της Γης συσσωρεύεται μεγάλη ένταση και απελευθερώνονται αδύναμα ηλεκτρομαγνητικά σήματα που μπορούν να ανιχνευτούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Αλαν Σμιθ, διευθυντής του Mullard Space Science Laboratory στο Πανεπιστήμιο Κόλετζ του Λονδίνου. Το σχέδιο της ανάπτυξης των δορυφόρων, το οποίο ο καθηγητής Σμιθ το χαρακτήρισε ως νέο ορόσημο στη διαστημική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βρετανίας, θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά τις μεθόδους παρατήρησης των σεισμών. Στα υπέρ της υλοποίησης του σχεδίου είναι, μεταξύ άλλων, το χαμηλό κόστος των δορυφόρων. Οι διαστάσεις τους θα είναι πολύ περιορισμένες: ο πρώτος θα έχει το μέγεθος τηλεόρασης παλαιού τύπου, ενώ ο δεύτερος ενός κουτιού παπουτσιών. Οι δύο δορυφόροι θα μπουν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων από αυτόν.

Αν το σχέδιο πετύχει, οι επιστήμονες θα βάλουν σε τροχιά περισσότερους δορυφόρους για να καλύψουν και άλλες σεισμογενείς περιοχές. Ο Βιτάλι Τσμάρεφ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Φυσικής της Γης στη Μόσχα, αποκάλυψε ότι πέρσι, λίγες μέρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή, οι δορυφόροι συνέλαβαν ηλεκτρομαγνητικά σήματα από την περιοχή, αλλά αυτά αναλύθηκαν μόνο στον απόηχο της τραγωδίας. «Φανταστείτε να είχαμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε αυτό τον σεισμό λίγες εβδομάδες πριν. Ή αν είχαμε προβλέψει την έκρηξη του ηφαιστείου της Ισλανδίας, δεν θα είχαν παραλύσει οι αεροπορικές συγκοινωνίες. Τα δυνητικά οφέλη σε ανθρώπινες ζωές και οικονομικό κόστος είναι τεράστια» κατέληξε ο Ρώσος καθηγητής

Δεν υπάρχουν σχόλια: